Αφρικανική σκόνη με λασποβροχές στο Βόρειο Αιγαίο

Αφρικανική σκόνη με λασποβροχές στο Βόρειο Αιγαίο
Φωτογραφία αρχείου

Αστάθεια θα σημειωθεί και σήμερα, με κάποιες βροχές προς τα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας και παρουσία αφρικανικής σκόνης, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα σημειωθούν λασποβροχές στο Βόρειο Αιγαίο λόγω της αφρικανικής σκόνης, που είναι ιδιαίτερα έντονη στην περιοχή.

Παράλληλα, βροχές και λασποβροχές θα σημειωθούν στη Μακεδονία, στην Ήπειρο, στη Στερεά Ελλάδα και στη Θράκη. Στις υπόλοιπες περιοχές οι συννεφιές θα κυριαρχήσουν με συνοδεία αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι στο Ιόνιο και θα προσεγγίσουν τα 6-7 μποφόρ, δείγμα ότι πλησιάζει το βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Ιταλίας. Στο αντίποδα, οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί με μέτριες και τοπικά ισχυρές εντάσεις.

Η θερμοκρασία, με εξαίρεση τη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 22-23 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη χώρα η θερμοκρασία ανέλθει ακόμη και τους 28-30, ενώ στα δυτικά ακόμη και τους 32 βαθμούς.

Θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα φέρουν σκόνη και μίνι καύσωνα

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθει στη χώρα μια θερμή αέρια μάζα που μας έρχεται από τις ακτές τις Βόρειας Αφρικής, η οποία θα συνοδεύεται από μεταφορά σκόνης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία να ανέλθει στους 33-36 βαθμούς Κελσίου, από την περιοχή της Λαμίας και πιο νότια, μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στην περιοχή της Κρήτης, ο καταβάτης νοτιάς θα ανεβάσει περισσότερο τη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να είναι πιθανό να δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 38-39 βαθμούς Κελσίου στα βορειότερα τμήματα του νησιού.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, το νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης που θα σημειωθεί στη χώρα μας ξεκινάει από σήμερα και θα ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Τέλος, το φαινόμενο αυτό θα αφορά κυρίως την κεντρική και νότια Ελλάδα.

Με πληροφορίες από iefimerida.gr

To top