Μ. Κομνηνάκα: «Να εξασφαλιστεί άμεσα και με ασφάλεια η μεταφορά των μαθητών»

Μ. Κομνηνάκα: «Να εξασφαλιστεί άμεσα και με ασφάλεια η μεταφορά των μαθητών»

Την ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη έθεσαν η Βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα μαζί με άλλους βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με την ασφαλή μεταφορά των μαθητών στις εκπαιδευτικές επισκέψεις, όσο αφορά τους ελέγχους και την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και προτείνουν τη δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα που θα έχει την ευθύνη για τη μεταφορά των μαθητών. Επισημαίνουν δε ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί η σημερινή κατάσταση με τις ακυρώσεις των εκπαιδευτικών επισκέψεων.

Αναλυτικά στην ερώτηση που έθεσαν οι βουλευτές αναφέρουν τα εξής:

“Είναι γνωστή η μεγάλη σημασία των εκπαιδευτικών επισκέψεων, που δίνουν στους μαθητές μας την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πολιτιστικά, ιστορικά, επιστημονικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά αντικείμενα και χώρους, που πολλοί από αυτούς ίσως δε θα πήγαιναν ποτέ μόνοι τους. Παράλληλα οι εκπαιδευτικές επισκέψεις και γενικότερα οι σχολικές εκδρομές γεμίζουν χαρά τα παιδιά γιατί εμπλουτίζουν κι ομορφαίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία αφού έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν έμπρακτα.

Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών στις εκπαιδευτικές εκδρομές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η τροχαία δεν πραγματοποιεί ελέγχους έξω από τα σχολεία. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί συνθήκες απαράδεκτου ηθικού εκβιασμού στους εκπαιδευτικούς και τους Δντές/Δντριες/ Προϊσταμένες των σχολείων, καθώς είναι οι μόνοι που συνυπολόγιζαν την απογοήτευση των μαθητών τους, αλλά και τα χρήματα που είχαν πληρώσει οι γονείς τους, ώστε τελικά να πραγματοποιούν την εκδρομή-επίσκεψη με δική τους ευθύνη και με τεράστιο προσωπικό κόστος.

Σαν να μην έφτανε αυτό, πρόσφατα από διάφορες διευθύνσεις της Τροχαίας μέσω email ζητείται να πηγαίνουν τα λεωφορεία σε συγκεκριμένους χώρους ελέγχου το πρωί, μία ώρα πριν την προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη.

Ιδιοκτήτες και οδηγοί λεωφορείων αδυνατούν να προσέλθουν για τον έλεγχο αυτό και τα σχολεία δικαιολογημένα ακυρώνουν ή σκέφτονται να ακυρώσουν τη μία μετά την άλλη τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, καθώς πλέον δεν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί ποτέ κανένας έλεγχος και η κατάσταση αυτή των μη ελέγχων παγιώνεται.

Με δεδομένο ότι μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στα σχολεία που έχουν καθημερινή μεταφορά (π.χ. σε πολλές περιοχές δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια από και προς ειδικά σχολεία, δυσκολίες στη μεταφορά προσφυγόπουλων από δομές σε σχολεία) αναδεικνύεται για πολλοστή φορά η ανάγκη να υπάρξει ενιαίος δημόσιος φορέας μεταφοράς μαθητών που θα έχει την ευθύνη για τη μεταφορά όλων των μαθητών που πρέπει να μετακινούνται είτε καθημερινά είτε για εκπαιδευτικές επισκέψεις και σχολικές εκδρομές.

Σε κάθε περίπτωση και για να μην αποκλειστούν οι μαθητές από τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά όσα μπορούν με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις πρέπει άμεσα το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία να δώσουν λύση στο θέμα. Από τη μια να εξασφαλίσουν τον τακτικό τεχνικό έλεγχο των λεωφορείων για να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των μεταφερόμενων μαθητών και από την άλλη να μην παρακωλύει η διαδικασία αυτή τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, να γίνεται δηλαδή σε χρόνο και τόπο που να μη δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική διαδικασία

ΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε να μη στερηθούν χιλιάδες μαθητές τις εκπαιδευτικές επισκέψεις και σχολικές εκδρομές (αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας) και να εξασφαλιστεί παράλληλα ουσιαστικός έλεγχος στα λεωφορεία.

To top