Εντολή εκκένωσης στη μισή Γάζα εντός 24 ωρών έδωσε το Ισραήλ

Εντολή εκκένωσης στη μισή Γάζα εντός 24 ωρών έδωσε το Ισραήλ

Ως την πιο ισχυρή απόδειξη ότι το Ισραήλ τις επόμενες ώρες ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, εκλαμβάνεται η εντολή εκκένωσης της μισής Γάζας που δόθηκε από το Ισραήλ.

Η διαταγή εκκένωσης ήρθε την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συγκεντρώνει άρματα μάχης κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και σφυροκόπησε τον θύλακα με αεροπορικές επιδρομές.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες, π στρατός του Ισραήλ κάλεσε όλους τους αμάχους – περίπου 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους – στην πόλη της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν γνωστό σήμερα τα ξημερώματα το μήνυμα που έλαβαν από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας, ενώ αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση και ο Ισραηλινός Στρατός IDF.

«Αυτή η εκκένωση γίνεται για τη δική σας ασφάλεια», δήλωσε ο IDF – σε μια ισχυρή υπόδειξη ότι πρόκειται να ξεκινήσει την αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες καλούνται να μετακινηθούν νότια εντός 24 ωρών και θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πόλη της Γάζας μόνο όταν ο ισραηλινός στρατός τους πει ότι είναι ασφαλές να το πράξουν.

Η εντολή του ισραηλινού στρατού -που έλαβε ο ΟΗΕ στη Γάζα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα αργά χθες το βράδυ- ισχύει επίσης για όλο το προσωπικό του ΟΗΕ και για όσους βρίσκουν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, κέντρων υγείας και κλινικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με το skynews οι άνθρωποι του ΟΗΕ άρχισαν ήδη να μετακινούνται.

Ο ΟΗΕ μεταφέρει το κέντρο επιχειρήσεων του στη Γάζα μετά από προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού, γράφει το sky news και προσθέτει: «Η Παλαιστινιακή Υπηρεσία Προσφύγων (UNRWA) μεταφέρει το κέντρο επιχειρήσεών της από την πόλη της Γάζας μετά την προειδοποίηση του Ισραήλ ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες πρέπει να εκκενώσουν την πόλη».

Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού:

«Το IDF ζητά την εκκένωση όλων των πολιτών της πόλης της Γάζας από τα σπίτια τους προς τα νότια για τη δική τους ασφάλεια και προστασία και να μετακινηθούν στην περιοχή νότια του Wadi Gaza, όπως φαίνεται στο χάρτη.

Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διεξήγαγε πόλεμο κατά του κράτους του Ισραήλ και η πόλη της Γάζας είναι μια περιοχή όπου διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτή η εκκένωση γίνεται για τη δική σας ασφάλεια.

Θα μπορέσετε να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας μόνο όταν υπάρξει άλλη ανακοίνωση που θα το επιτρέπει. Μην πλησιάζετε την περιοχή του φράχτη ασφαλείας με το κράτος του Ισραήλ.

Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες κάτω από σπίτια και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες της Γάζας.

Άμαχοι της πόλης της Γάζας, εκκενώστε νότια για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας και απομακρυνθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Τις επόμενες ημέρες, το IDF θα συνεχίσουν να επιχειρεί έντονα στην πόλη της Γάζας και θα καταβάλλουν εκτεταμένες προσπάθειες για να αποφύγουν να βλάψουν τους αμάχους».

Εκνευρισμός του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Έθνη

Ο ΟΗΕ από την πλευρά του ανέφερε ότι είναι «αδύνατο» για τους Παλαιστίνιους να ακολουθήσουν την προειδοποίηση εκκένωσης του Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρρίκ σε δήλωσή του στη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι η εντολή εκκένωσης αφορά 1,1 εκατ. ανθρώπους, δηλαδή το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας που ανέρχεται σε 2,3 εκατομμύρια και δήλωσε ότι ο ΟΗΕ «θεωρεί αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια μετακίνηση χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».

Αμεση πάντως ήταν η αντίδραση του Ισραηλινού εκπροσώπου στον ΟΗΕ ο οποίος χαρακτήρισε την απάντηση του οργανισμού «επαίσχυντη».

Ο Gilad Erdan πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην καταδίκη της Χαμάς και να υποστηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Δεν θέλουμε να στοχεύσουμε αμάχους λέει ο ισραηλινός στρατός

Εντωμεταξύ, το IDF, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας προέβησαν σε ενημέρωση σήμερα το πρωί, μετά και την εντολή προς τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν την κύρια πόλη.

Ο εκπρόσωπος Τζόναθαν Κονρίκους δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «ανθρωπιστικό βήμα» που έκανε το Ισραήλ για να «ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων». Προέκυψε από την «κατανόηση ότι υπάρχουν άμαχοι εδώ που δεν είναι εχθροί μας», είπε.

«Δεν θέλουμε να τους στοχεύσουμε», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η εκκένωση θα επέτρεπε στο Ισραήλ να πλήξει στρατιωτικούς στόχους που ανήκουν στη Χαμάς.

Ο Κονρίκους αναγνώρισε ότι αυτό θα «πάρει χρόνο» και δεν θα είναι μια «εύκολη διαδικασία».

Το Ισραήλ βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ΟΗΕ για το θέμα, είπε.

Όσον αφορά τη νυχτερινή κατάσταση, είπε ότι ήταν «σχετικά ήσυχη», αν και εξακολουθούν να εκτοξεύονται ρουκέτες προς το νότιο Ισραήλ.

Είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «τρομοκράτες που επιτίθενται ή προσπαθούν να επιτεθούν σε ισραηλινές κοινότητες», αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αποκρουστεί.

Υπάρχει επίσης μια «μαζική εθνική προσπάθεια» για τη συγκέντρωση των πτωμάτων, τη μεταφορά τους στο Τελ Αβίβ για ταυτοποίηση και στη συνέχεια την ενημέρωση των οικείων τους.

Πρόκειται για μια «κουραστική και μακρά και πολύ λεπτομερή διαδικασία… που απαιτεί πολλούς πόρους», είπε.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To top