Διεθνής Συνάντηση από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τον Σουηδικό Φορέα Παιδικής Προστασίας BRIS

Διεθνής Συνάντηση από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τον Σουηδικό Φορέα Παιδικής Προστασίας BRIS

Διήμερη διεθνή εκδήλωση με βασικό θέμα τον καθοριστικό ρόλο των Γραμμών Βοήθειας και Υποστήριξης στη διαχείριση και υποστήριξη παιδιών και εφήβων σε συνθήκες κρίσης, καθώς και το πώς μπορούν να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες αυτές υπηρεσίες, διοργάνωσαν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και ο Σουηδικός Φορέας Παιδικής Προστασίας BRIS, ως μέλη του Διεθνούς Δικτύου Γραμμών Βοήθειας και Υποστήριξης (Child Helpline International), με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Ελλάδα.

Σε μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη συναντήθηκαν -διά ζώσης αλλά και διαδικτυακά- την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης «ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ» στην Αγία Παρασκευή, περισσότεροι από 70 συμμετέχοντες διά ζώσης και 500 διαδικτυακά, εκπροσωπώντας 40 χώρες, από Ευρώπη, Αμερική και Αφρική. Αναλυτικότερα, συμμετείχαν 26 από τις 41 ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του Child Helpline International και εκπροσωπήθηκαν αυτοπροσώπως -μεταξύ αυτών ήταν η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Δανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Φινλανδία, κ.ά.- καθώς και μια μη ευρωπαϊκή χώρα μέλος του Child Helpline International -η Ζάμπια. Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι από άλλους Οργανισμούς, μη μέλη του Child Helpline International, εκπροσωπώντας χώρες όπως το Βέλγιο, η Εσθονία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νότια Αφρική, η Τουρκία κ.ά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη συνάντηση: https://www.youtube.com/watch?v=zAQu8-1Jtt4

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις και συζητήσεις υπό τον συντονισμό της Πηγής Πρωτοψάλτη, Συντονίστριας των Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενώ η συνάντηση ξεκίνησε με ένα ενδιαφέρον βίντεο με αποσπάσματα από κλήσεις παιδιών σε τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας όπου μιλούν για διάφορες κρίσεις που αντιμετωπίζουν.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ: https://drive.google.com/file/d/1sFBTU4MrjjLKSkjDwIQ9oUcPfu_fgKJM/view?usp=drive_link

Το πρώτο σκέλος της συνάντησης είχε υβριδικό χαρακτήρα, με διά ζώσης αλλά και διαδικτυακή συμμετοχή, ενώ τα μέρη του προγράμματος που ακολούθησαν υλοποιήθηκαν μόνο με φυσική παρουσία. Χαιρετισμό απηύθυνε στους συμμετέχοντες ο Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού και δήλωσε:

«Σήμερα είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι γιατί φιλοξενούμε μία σημαντική συνάντηση που συνδιοργανώσαμε με το Bris, μέλη και οι δύο του CHI, έχοντας την πολύτιμη υποστήριξη της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Ελλάδα. Το «Χαμόγελο» εδώ και 28 χρόνια, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή, στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης κρίσεων στην Ελλάδα και όχι μόνο. Με την εξειδικευμένη ομάδα μας, στηρίζουμε τα παιδιά και τις οικογένειες, όπου υπάρχει ανάγκη. Δυστυχώς, όσο τα χρόνια περνούν, οι κρίσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πληθαίνουν, σεισμοί, πανδημία και φυσικά πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής.

Τα παιδιά φυσικά και πλήττονται από τις κρίσεις αυτές, αυτό όμως που συχνά παραβλέπουμε είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχουν στη ζωή και στην πορεία τους. Σήμερα ακριβώς αυτούς τους προβληματισμούς μοιραζόμαστε εκπρόσωποι φορέων από 40 κράτη, όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά διεθνώς. Στόχος μας είναι να δούμε πως θα καταφέρουμε να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί στην ανταπόκριση και υποστήριξη που παρέχουμε σε κάθε παιδί που βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης. Θα ήθελα πραγματικά να εκφράσω την ικανοποίησή μας για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με το Bris, με θεσμικούς φορείς της Σουηδίας όπως ο Δήμος Στοκχόλμης και φυσικά με την Πρεσβεία στην Ελλάδα όπου οι δεσμοί μας είναι πολυετείς.

Κλείνοντας εύχομαι χρόνια πολλά στο CHI, μέλος του οποίου είναι το ‘’Χαμόγελο’’ από τη δημιουργία του Δικτύου 20 χρόνια πριν. Είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό το Δίκτυο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα και αποτελεσματικότερα παγκοσμίως. Είμαι σίγουρος ότι η 2μερη αυτή συνάντηση στην Αθήνα, όπως και άλλες κατά το παρελθόν που αποτέλεσαν την αφορμή για τη δημιουργία των Ευρωπαϊκών Γραμμών Βοήθειας και Υποστήριξης 116000 και 116111, θα ενδυναμώσει όλους όσοι συμμετέχουν και θα αποτελέσει την έναρξη ακόμα περισσότερων δράσεων και υπηρεσιών προς τα παιδιά με σταθερό και βασικό ζητούμενο να έχουν φωνή και αυτή να ακούγεται!»

To top