Εντυπωσίασε το ελαιόλαδο της οικογένειας Τιρπιντήρη

Εντυπωσίασε το ελαιόλαδο της οικογένειας Τιρπιντήρη

Mια ιδιαίτερη Εκδήλωση Γευσιγνωσίας ελαιολάδου πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία την Πέμπτη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι!

Οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας ελαιολάδου στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων της Γιορτής Αγροτουρισμού 2023 που διοργανώνει και φέτος το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι, με στόχο την προβολή της γαστρονομίας της Λέσβου-Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. Μέσα από τις εκδηλώσεις υπογραμμίζεται η σχέση του τόπου, των πετρωμάτων, των εδαφών και της βιοποικιλότητας με τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της Λεσβιακής γης.

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΩΝ OL’EVE ΤΟΥ SIGRI OLIVE MILL

Με την παρουσία και την σύντομη ομιλία του κ Αντώνη Τιρπιντήρη εμπνευστή και δημιουργού του αγροκτήματος και του προτύπου ελαιοτριβείου Sigri Olive Mill στο Σίγρι και την καθοδήγηση του κ Βαγγέλη Τιρπιντήρη πιστοποιημένου sommelier ελαιολάδου, οι συμμετέχοντες γνώρισαν τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου σε ένα συναρπαστικό ταξίδι της γευστικής και αρωματικής παλέτας του ελαιολάδου προς την τελειότητα.

Ενα ελαιόλαδο ανώτερης ποιότητας ξεχωρίζει για το φρουτώδες άρωμά του και την γεμάτη γεύση του. Το φρουτώδες χαρακτηριστικό απελευθερώνει ποικίλα αρώματα όπως φρεσκοκομμένο γρασίδι, άνθη ελιάς, ντομάτα, μήλο, αγκινάρα, αμύγδαλα, άγρια βότανα και φρούτα του δάσους. Η γεύση του χαρακτηρίζεται απο μια ήπια εως έντονη αίσθηση πικρού στο στόμα και πικάντικου στο λαιμό.

To Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, είναι το βασικό συστατικό της αρχαίας ελληνικής διατροφής – μητέρας της Μεσογειακής- ενταγμένης στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO από το 2013.

Μεσα απο τη σημερινή εκδήλωση συνδέουμε το ελαιόλαδο με την υγεία, την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον επειδή το δέντρο της ελιάς παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι απορροφά.

Ένα φωτεινό παράδειγμα πρότυπης ελαιοκαλλιέργειας με σεβασμό στον πλανήτη αποτελεί το νεόδμητο επισκέψιμο ελαιοτριβείο SIGRI OLIVE MILL.

Πρόκειται για ενα πρότυπο και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ελαιοτριβείο, κέντρο προβολής του πολιτισμού της ελιάς, το οποίο εφαρμόζει την πλέον καινοτόμα τεχνολογία στην Ευρώπη.

Το ελαιοτριβείο αποτελεί μια πράσινη επένδυση 2.000 στρεμμάτων όπου 40.000 ελαιόδεντρα και 20.000 άλλα δέντρα μεταμόρφωσαν την άγονη γη σε όαση βιοποικιλότητας με μοναδική χλωρίδα και πανίδα.

To top