Διαμαρτυρία συλλόγων στο Σκαλοχώρι κατά της επέκτασης μονάδας ιχθυοτροφείου

Διαμαρτυρία συλλόγων στο Σκαλοχώρι κατά της επέκτασης μονάδας ιχθυοτροφείου

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας υπογράφουν σύλλογοι και φορείς του Σκαλοχωρίου για την επέκταση εταιρεία ιχθυοτροφείου στην περιοχή τους. Ψαράδες και σύλλογοι της περιοχής δηλώνουν αντίθετοι με την λειτουργία -και πολύ περισσότερο – με την επέκταση των υδατοκαλλιεργειών και καλούν τους αρμόδιους φορείς να απορρίψουν το αίτημα που έχει υποβάλλει η εταιρεία.

Αναλυτικά σχετική ανακοίνωση τονίζει τα εξής :

Σε κοινή συνεδρίαση, στα γραφεία της Κοινότητας, την Κυριακή 16.07.2023, του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Σκαλοχωρίου και εκπροσώπων των τοπικών μας Συλλόγων: Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκαλοχωρίου «Δρυς», Εξωραϊστικός Σύλλογος Μπαλίνης Λέσβου «η Αραγίδα», Πολιτιστικός- Εξωραϊστικός Σύλλογος «Καλό Λιμάνι» Σκαλοχωρίου, Πολιτιστικός- Εξωραϊστικός-Μορφωτικός Σύλλογος «Αρχαία Άντισσα», Αθλητικός Όμιλος Σκαλοχωρίου, Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Σκαλοχωρίου «η Σαπφώ», Σύλλογος Σκαλοχωριτών Μυτιλήνης «ο Πλάτανος», Σύλλογος Σκαλοχωριτών Λέσβου «ο Άγιος Γεώργιος», Εξωραϊστικός Σύλλογος Μπαλούτσου «η Αγία Μαρίνα», Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Σκαλοχωρίου, Σύλλογος Γεωργών και Ποιμένων Σκαλοχωρίου «ο Άγιος Μόδεστος»

ενημερωθήκαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση και την ολοκληρωτική καταστροφή που σχεδιάζεται να συντελεστεί στη θαλάσσια περιοχή Μπαλούτσος του χωριού μας, λόγω της εγκατάστασης και της αλόγιστης επέκτασης ιχθυοκαλλιεργειών.

Ενώ έληξε η άδεια λειτουργίας της ιδιωτικής εταιρείας – μετά από πολλές παρατάσεις – και απέσυρε σχεδόν όλα τα κλουβιά από την περιοχή μας, ενώ ελπίζαμε πως θα ακολουθήσει η μελέτη των επιπτώσεων από τη λειτουργία της και η αποκατάσταση των βλαβών που είχε προκαλέσει, με τον καθαρισμό του βυθού και της παράκτιας περιοχής και την απόδοσή του στους αλιείς και τους κολυμβητές για χρήση και πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη, με έκπληξη και οργή πληροφορηθήκαμε ότι αυτή η ίδια ιδιωτική εταιρεία, με αυτό ιστορικό στην εκμετάλλευση της περιοχής μας, ζητά να αναλάβει τη διαχείριση όλης της ΠΟΑΥ Λέσβου και την επέκταση των υδατοκαλλιεργειών προτείνοντας αύξηση του συνολικού εμβαδού των μισθωμένων εκτάσεων κατά 250,00 στρέμματα (από 50 στρέμματα σε 300 στρέμματα). Από αυτά, τα 150,00 στρέμματα αφορούν την επέκταση των υφιστάμενων μονάδων και τα 100,00 στρέμματα νέες εκτάσεις !!!! Συγκεκριμένα η πρότασή τους αφορά όλη την περιοχή από την Μπαλίνη μέχρι το ακρωτήριο Πετεινός… Έτσι, προβλέπεται η δυναμικότητα από 230 τόνους αλιεύματα ανά έτος, να αυξηθεί σε 3.525 τόνους ανά έτος, σε 2 μονάδες από 50 στρέμματα η κάθε μια, αντί για μια μονάδα των 20 στρεμμάτων με παράλληλη δέσμευση πολλαπλάσιων στρεμμάτων θαλάσσιας έκτασης!!!

Οι κάτοικοι, οι ψαράδες, οι Σύλλογοι δηλώνουμε ότι

είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία, πόσο μάλλον στην επέκταση των υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή μας και καλούμε τους αρμόδιους φορείς (Δήμο Δυτικής Λέσβου, Περιφέρεια Β. Αιγαίου, αρμόδια Υπουργεία) να απορρίψουν το αίτημα της εταιρείας, που θα καταστρέψει τις ακτές και ζητάμε τη συμπαράσταση και άλλων όμορων Κοινοτήτων και Συλλογικοτήτων. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε πως θα κινηθούμε δυναμικά και νομικά για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της περιοχής μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της

To top