Μητσοτάκης: Επεκτείνεται το Market Pass – Τι ισχύει για Youth Pass

Μητσοτάκης: Επεκτείνεται το Market Pass – Τι ισχύει για Youth Pass

Τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης άνοιξε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, προαναγγέλλοντας το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που θα τεθεί σε ισχύ από 1η Γενάρη του 2024, την επέκταση του Market Pass, τη μονιμοποίηση του Youth Pass, την αύξηση του οικογενειακού επιδόματος, τη μείωση του φόρου στις οικογένειες κ.α. «Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για μεγάλες αλλαγές. Έχει νέα κουλτούρα, ζητά χειροπιαστά αποτελέσματα», είπε ο πρωθυπουργός.

Τα οικονομικά μέτρα

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους, καθώς και την πρόωρη αποπληρωμή δανείων πρώτου μνημονίου, υποσχόμενος λογικά πρωτογενή πλεονάσματα. Έκανε λόγο για διαπραγμάτευση με την ΕΕ για μείωση του δημόσιοου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Υποσχέθηκε υποχώρηση της ανεργίας στο 8% καθώς και τις εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ.

Όπως είπε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στόχος είναι η μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα και στοχευμένες πρωτοβουλίες, όταν χρειάζονται, που θα απαντούν στις έκτακτες δυσκολίες .

Μεταξύ των μέτρων που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός ήταν:

Η συνέχεια του Market Pass
Η καθιέρωση ως μόνιμου μέτρου του Youth Pass
Το νέο μισθολόγιο με οριζόντιες αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους
Η αύξηση του οικογενειακού επιδόματος για τους δημοσίους υπαλλήλους, από 20 στα 50 ευρώ
Η πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1000 ευρώ σε οικογένειες με παιδιά
Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ για κάθε σπίτι που είναι ασφαλισμένο για φυσικές καταστροφές
Η μόνιμη απαλλαγή από τις φαρμακευτικές δαπάνες των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ
Η καθιέρωση του πρώτου νομοσχεδίου για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από ανεξάρτητο φορέα
Η συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης στο τέλος του έτους από το πλεονάσματα όσων πλήττονται από προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου
Η ενθάρρυνση της δυνατότητας, στους συνταξιούχους, να εργάζονται. Όσοι θέλουν δεν θα βλέπου τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%
Όπως είπε, από τον επόμενο χρόνο θα ισχύσει η σταδιακή μείωση των τεκμηρίων κατά 30%, η υποχώρηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

To top