Τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο για την προσαρμογή της Περιφέρειας στην κλιματική αλλαγή

Τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο για την προσαρμογή της Περιφέρειας στην κλιματική αλλαγή

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού, Απόδημου Ελληνισμού Βορείου Αιγαίου σας προσκαλεί στο Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την προσαρμογή της Περιφέρειας στην κλιματική αλλαγή. Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptInGR με τίτλο ‘Boosting the implementation of adaptation policy across Greece’ / ‘Ενισχύοντας την εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα’ και θα λάβει χώρα με φυσική παρουσία, 5 – 7 Ιουλίου 2023 σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο, ως εξής:
• Αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης», Επιμελητήριο Λέσβου, Π. Κουντουριώτη 71, Μυτιλήνη
• Αίθουσα «Μιχαήλ Βούρνου», κτίριο Περιφέρειας, Πολυτεχνείου 1, 2ος όροφος, 82100 Χίος
• Αίθουσα Συγκεντρώσεων ΠΕ Σάμου, Δερβενακίων 1 & Αλέξη Αλέξη, 1ος όροφος, 83100, Σάμος

Το σεμινάριο δομείται σε τέσσερις επιμέρους ενότητες:
Οι ώρες έναρξης και λήξης των ενοτήτων που αναφέρονται είναι ενδεικτικές. Η διάρκεια των ενοτήτων ενδέχεται να μεταβληθεί στο οριστικό πρόγραμμα.
Τετάρτη, 5 Ιουλίου 10.00-15.00

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ (ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ), ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ
Η ενότητα απευθύνεται σε όλους, με έμφαση στις υπηρεσίες της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και όσους εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων (αιρετοί και ανώτατα στελέχη της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου).
Πέμπτη, 6 Ιουλίου – 10.00-12.00

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Στην ενότητα αυτή θα υλοποιηθούν ασκήσεις που βασίζονται σε συγκεκριμένες μελέτες περίπτωσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τον έλεγχο κλιματικής ανθεκτικότητας σε έργα υποδομών. Η ενότητα απευθύνεται κυρίως σε τεχνικές κι άλλες υπηρεσίες της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης καθώς και σε μελετητές έργων υποδομών.

Πέμπτη, 6 Ιουλίου – 12.30-15.00
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ
(Α’) (ΑΛΙΕΙΑ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ, ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ)
Με αφετηρία τα έργα της πρωινής ενότητας, αναπτύσσονται οι σκέψεις ειδικών σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα μέτρα προσαρμογής αλλά και το πώς τα μέτρα αυτά ενδέχεται να εξαρτώνται και να επηρεάζουν την λειτουργία άλλων τομέων.
Η ενότητα απευθύνεται σε τεχνικές κι άλλες υπηρεσίες της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, προσωπικό που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων και την πολιτική προστασία, επαγγελματίες που εργάζονται σε τομείς αλιείας και βιοποικιλότητας και πολιτικής προστασίας καθώς και σε λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη που δραστηριοποιούνται στην
Περιφέρεια (πχ ερευνητική κοινότητα, κοινωνία των πολιτών).

To top