Εκδήλωση με ομιλητή τον Αντώνη Τιρπιντήρη από τον Ροταριανό Όμιλο Μυτιλήνης

Εκδήλωση με ομιλητή τον Αντώνη Τιρπιντήρη από τον Ροταριανό Όμιλο Μυτιλήνης

Ο Ροταριανός Όμιλος Μυτιλήνης, το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023, πραγματοποίησε στη Λέσχη Εθνοφυλακής Μυτιλήνης, στα πλαίσια των προγραμμάτων του διεθνούς Ρόταρυ για την προστασία του περιβάλλοντος, πανηγυρική συνεστίαση με προσκεκλημένο ομιλητή, τον κ. Αντώνη Τιρπιντήρη, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Αειφόρος Ανάπτυξη, Προστασία Περιβάλλοντος».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Β. Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο στρατηγός Δ/της 98 ΑΔΤΕ Γρηγόριος Μπουντλιάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Κουφέλος, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κύτελης, ο Δήμαρχος Λήμνου Δημήτριος Μαρινάκης, η αντιδήμαρχος Δήμητρα Αλεξανδρή και ο Περιφ. Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Β. Αιγαίου, Λευτέρης Παπαϊωάννου.

Περισσότεροι από 100 ροταριανοί-ές και φίλοι του Ομίλου ήταν παρόντες, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα της Λέσχης Εθνοφρουράς Μυτιλήνης, μια και η εκδήλωση λόγω κακών καιρικών συνθηκών δεν έγινε υπαίθρια, στον ειδυλλιακό χώρο της Λέσχης.

Ο ρ. προ-πρόεδρος Σπύρος Καρδακάρης, ευχαρίστησε τον Στρατηγό, Γρηγόριο Μπουντλιάκη, για την παραχώρηση της Λ.ΕΘ.Μ προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση, τονίζοντας την έμπρακτη αγάπη του για το νησί μας και τους φορείς πολιτισμού και δράσης. Ευχαρίστησε τους υπηρετούντες στη Λ.ΕΘ.Μ. για την ευγένεια, την προθυμία τους και τη βοήθεια που παρείχαν στον Ρ.Ο. Μυτιλήνης και το άψογο σέρβις. Ακολούθως μίλησε για το Διεθνές Ρόταρυ, τα προγράμματά του και τα επιτεύγματά του διεθνώς. Επίσης αναφέρθηκε επιγραμματικά για τον Ρ.Ο. Μυτιλήνης που συμπληρώνει 70 χρόνια συνεχούς προσφοράς και δράσης, περιγράφοντας ελάχιστες από τις προσφορές του Ομίλου. Τέλος παρουσίασε με σύντομο βιογραφικό, τον ομιλητή της βραδιάς κ. Αντώνη Τιρπιντήρη. Ο ομιλητής ευχαρίστησε τον Ρ.Ο.Μ. για την πρόσκληση, τους επισήμους, και το ακροατήριο, για την παρουσία τους. Με προβολή διαφανειών και παράλληλες διαδικτυακές συνδέσεις “live”, εντυπωσίασε με τα τρομακτικά στοιχεία, που παρουσίασε, δείχνοντας τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στον πλανήτη μας και το δυσοίωνο μέλλον του.

Η καταστροφή υγροτόπων, παρθένων περιοχών, οι φωτιές, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η συνεχιζόμενη ερημοποίηση, διάβρωση, αποψίλωση πρέπει πάση θυσία να αναστραφούν. Επίσης αναφέρθηκε στις ουτοπιστικές ενέργειες και σκέψεις για μεταφορά σε άλλους πλανήτες και άλλες τέτοιου είδους πρακτικές. Ακολούθως μίλησε για την δική του προσπάθεια και τη μεταμόρφωση ερημοποιημένης περιοχής στο Σίγρι, σε μια όαση βιοποικιλότητας, τόσο χλωρίδας όσο και πανίδας. Είναι εκείνη η επιθυμητή αναστροφή στον πλανήτη μας, που όλοι μπορούμε να συμβάλουμε, διορθώνοντας τη καταστροφική πορεία που ακολουθούμε.

Στη συνέχεια μίλησε για την ελιά, τα 40.000 δένδρα που φύτεψε και την θετική επίδραση στην περιοχή, απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από 2.000 ανθρώπους, τη μείωση θερμοκρασίας και αύξηση βροχόπτωσης καθαρότητα της ατμόσφαιρας κ.α. Τέλος αναφέρθηκε στις έρευνές του, σχετικές με το λάδι, και τις θεραπευτικές ιδιότητές και την χρήση του ως φαρμάκου για την καταπολέμηση ποικίλων ασθενειών. Τονίστηκε δε η σπουδαιότητα του ελαιοτουρισμού αλλά και το “food pairing” ως παράλληλοι παράμετροι που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του νησιού. Έκλεισε την παρουσίασή του με την προβολή μικρού video, για το κτήμα του, πώς ήταν πριν μερικά χρόνια και πώς είναι σήμερα, παροτρύνοντας τον καθένα να φυτέψει ένα δέντρο.

Καταχειροκροτούμενος κάλεσε όλους τους συνδαιτημόνες να επισκεφτούν το Σίγρι και ο ίδιος θα τους ξεναγήσει στην περιοχή του και στο πρότυπο υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο που κατασκεύασε που είναι ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Ο πρόεδρος του Ρ.Ο.Μ. Ευστράτιος Κοκκώνης προσέφερε στον Στρατηγό Δ/τη 98 ΑΔΤΕ τη σημαία του Ομίλου, και ο ρ. προ-πρόεδρος Σπύρος Καρδακάρης την σημαία του Ρ.Ο.Μ. στον ομιλητή κ. Αντώνη Τιρπιντήρη.

Στο ξεκίνημα της συνεστίασης έγινε η εισδοχή ενός νέου ροταριανού, με ανάδοχο το ρ. Γ. Γραμματέα του Ρ.Ο.Μ. Ιγνάτιο Χατζηβασιλέλλη, του Γιώργου Καλφαδέλλη, ο οποίος είναι νέος ηλικιακά και έχει επαναπατριστεί από την Βενεζουέλα.

To top