Ένας ελαιοκαλλιεργητής από το …μέλλον

Ένας ελαιοκαλλιεργητής από το …μέλλον

Ο  ελαιοκαλλιεργητής Προκόπης Μπαντζής, μίλησε στους μαθητές του Δημοτικού σχολείου Λουτρόπολη Θερμής για τη  βιοδυναμική καλλιέργεια που υλοποιεί στο κτήμα του, χωρίς χημικά λιπάσματα.

Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων και της ενότητας νέα-καινοτόμα επαγγέλματα εκπαιδευτικοί και παιδιά φιλοξένησαν στο σχολείο τον ελαιοκαλλιεργητή Προκόπη Μπαντζή ο οποίος μίλησε για την πρωτοποριακή  βιοδυναμική καλλιέργεια που εφαρμόζει στο κτήμα του στην Πηγή.
«Ο Προκόπης δεν ραντίζει και δεν χρησιμοποιεί χημικά λιπάσματα. Δίνει την απαραίτητες βιταμίνες στα δέντρα του με έναν οικολογικό τρόπο. Φυτεύει γύρω στις ελιές διάφορα ψυχανθή (κουκιά, ρεβύθια, μπιζέλια,κ.λ.π.) τα οποία μόλις μεγαλώσουν τα πολτοποιεί και τα ανακατεύει με το χώμα. Τα φυτά αυτά έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν άζωτο από την ατμόσφαιρα και να το διοχετεύουν στο έδαφος. Έτσι  εμπλουτίζονται οι ρίζεις των ελαιοδεντρων με φυσικό και οικολογικό τρόπο. Ο Προκόπης δεν διαθέτει το προϊόν του στην ελληνική αγορά. Το τυποποιεί και το στέλνει στη Γερμανία. Κι εκεί όμως δεν το δίνει στα σούπερ μάρκετ. Έχει συνεταιριστεί με δύο Γερμανούς, που το διαθέτουν σε ένα δίκτυο πελατών. Αυτοί προπληρώνουν από τον …Αύγουστο για το λάδι που θα πάρουν τον …Ιανουάριο! Δεν χρειάζεται βέβαια να πούμε, ότι η ποιότητα του προϊόντος είναι εξαιρετική και ο έλεγχος συνεχής σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Γι΄αυτό τόσο ο παραγωγός όσο και οι διακινητές του λαδιού απολαμβάνουν πολύ καλές τιμές από την πώλησή του. Η βιοδυναμική γεωργία λαμβάνει υπόψη της και αφανείς δυνάμεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες της ζωής και την υγεία των φυτών. Κερδίζει συνεχώς έδαφος. Σήμερα  οι βιοδυναμικές τεχνικές χρησιμοποιούνται σε πάνω από 50 χώρες, ενώ υπάρχει και οργανισμός που τις πιστοποιεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σχολείο.

To top