76 έργα Λέσβιων ζωγράφων δώρισε ο Γιάννης Γιαννέλης στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης

76 έργα Λέσβιων ζωγράφων δώρισε ο Γιάννης Γιαννέλης στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης

Το πρωί της Κυριακής έγιναν τα εγκαίνια έκθεσης έργων Λέσβιων ζωγράφων που δώρισε ο πρώην βουλευτής Γιάννης Γιαννέλης και από εδώ και στο εξής θα κοσμούν δυο χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η δεύτερη δωρεά του πρώην βουλευτή καθώς το 2020 είχε δωρίσει 163 πίνακες στο παλαιό δημαρχείο Μυτιλήνης.

«Είναι μεγάλη αυτή η στιγμή. Είναι η στιγμή που ο Γιάννης Γιαννέλης κάνει μια μεγάλη δωρεά στον δήμο μας, μια δίκη του συλλογή με πίνακες Λέσβιων καλλιτεχνών. Είναι ένας καταξιωμένος συλλέκτης, ένας ευπατρίδης πολιτικός, που αγαπάει τον τόπο του και το αποδεικνύει συνεχώς από την εποχή που ήταν πολιτικός μέχρι και σήμερα που στέκεται διπλα στο λαό της Μυτιλήνης», είπε σε δήλωση του ο δήμαρχος Στρατής Κύτελης ενώ ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας ευχαρίστησε το πρώην βουλευτή για την προσφορά του στον τόπο αλλά και στη Δημοτική Πινακοθήκη. «Εμείς θα συνεχίσουμε αυτό το οποίο σήμερα προσφέρετε στην κοινωνία της Λέσβου», υπογράμμισε.

«Παρά πολλές φορές έχω σκεφτεί τι είναι αυτό που κάνει έναν ανθρωπο ο οποίος έχει εντρυφήσει στη πρώτη γραμμή της πολιτικής πράξης, να έχει αυτή τη ανάγκη της δωρεάς», τόνισε ο πρώην πρύτανης κ. Τρούμπης και χαρακτήρισε τον κ. Γιαννέλη «εστέτ» και όπως ο ίδιος εξήγησε «εστέτ είναι ένας χαρακτηρισμός που αποδίδεται σε εκείνους που βλέπουν τη ζωή ως ένα αισθητικό φαινόμενο».

Αν θα έδινε έναν τίτλο ο φιλόλογος κ. Σκορδάς για τις δωρεές του κ. Γιαννέλη αυτός θα ήταν: «Η διαδρομή μιας συλλογής», όπως ο ίδιος είπε και θυμήθηκε τη πρώτη δωρεά του πρώην βουλευτή το 2020 στο Δημαρχείο αναφέροντας ότι εκείνη τη περίοδο διαπίστωσε το πάθος αλλά και την ευχαρίστηση του κ. Γιαννέλη να συγκεντρώνει έργα των Λέσβιων ζωγράφων από διαφορά μέρη όπως από δημοπρασίες και παζάρια.

Ο κ. Σκορδάς δήλωσε ότι ο κ. Γιαννέλης δεν έπαυε να ψάχνει και να αγοράζει καινούργιους πίνακες προκειμένου να παραδίδει τις συλλογές ολοκληρωμένες. Αποκάλυψε μάλιστα, ότι ο πρώην βουλευτής έχει ακόμα μια μεγάλη συλλογή με κινηματογραφικές αφίσες απο τη δεκαετία του ‘50 που θέλει να δωρίσει.

Τέλος, ο κ. Γιαννέλης δήλωσε ότι τα έργα τα συνέλεξε από τα φοιτητικά του χρόνια. «Είχα το πάθος τότε το οποίο συνέχισα και σκέφτηκα ότι δεν υπάρχει στη Λέσβο και γενικά στη χώρα μία πινακοθήκη που να έχει Λέσβιους ζωγράφους και με αυτή τη λογική ξεκίνησα τη πρώτη φάση της δωρεάς μου στο παλιό δημαρχείο και τώρα εδώ. Θα μείνουν για πάντα εδώ. Και από δω και πέρα θα τα απολαμβάνει ο κόσμος».

To top