Παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής το πρώτο Ανοιχτό Ψηφιακό Εργαστήριο με γενικό τίτλο «Ψηφιακή Μετάβαση, Τεχνητή Νοημοσύνη και Επιχειρηματικότητα στην τοπική κοινωνία», που διοργάνωσαν ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και η εταιρία καινοτομίας και τεχνολογίας .
Τις εργασίες του Εργαστηρίου χαιρέτησαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ,ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας και ο Αντιπροέδρου της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου Αλέξανδρος Λυμπέρης. Ακολούθησε μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση και ανοιχτή συζήτηση προκειμένου να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι καλές πρακτικές και εφαρμογές ψηφιακής μετάβασης που ήδη λειτουργούν στο Δήμο Δυτικής Λέσβου.
Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος στο χαιρετισμό του στάθηκε στη σημασία του γεγονότος της διοργάνωσης ενός ψηφιακού συνεδρίου ουσιαστικά στη Δυτική Λέσβο και στην τιμή της παρουσίας του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε αυτό:
«Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε σε θέση να διοργανώνουμε ένα συνέδριο που λίγοι δήμοι στη χώρα είναι σε θέση να υποστηρίζουν και είναι τιμή μας που τις εργασίες του παρακολουθεί μαζί μας, ο πρώτος διδάξας και αξεπέραστος σε ότι αφορά την ψηφιακή μετάβαση στην αυτοδιοίκηση, ο πρώην Δήμαρχος Τρικάλων, Υπουργός σήμερα Ψηφιακής Διακυβέρνησης της χώρας κ. Δημήτρης Παπαστεργίου», είπε αρχικά και συνέχισε.
«Από το 2019 έως σήμερα, όταν ως ιδρυτική δημοτική αρχή που στήναμε το νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Λέσβο, πήραμε την απόφαση κάνοντάς τα ουσιαστικά όλα από την αρχή, να τα κάνουμε όπως ακριβώς επιτάσσει η σύγχρονη εποχή. Με ένα δήμο προσανατολισμένο ακριβώς στο να περάσει τη λειτουργία του μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η τεχνολογία, προς όφελος και ημών των αιρετών και υπαλλήλων του Δήμου μας και κυρίως των εξυπηρετούμενων δημοτών. Για να καταφέρουμε να είμαστε σε θέση σήμερα να έχουμε μία σύγχρονη ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου, πήραμε την στρατηγική απόφαση που μας δικαιώνει, να συνεργαστούμε με την .
Και η συνεργασία μας αυτή, μας έχει καταξιώσει όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ των δήμων που λειτουργούν ψηφιακά, με τρία μάλιστα βραβεία καινοτομίας σε κορυφαίους θεσμούς όπως τα ».
Ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό του και μιλώντας σε… αυτοδιοικητική αργκό προς τον Υπουργό και πρώην Δήμαρχο Τρικάλων, είπε πως η Δυτική Λέσβος δεν έγινε ακόμα… «Τρίκαλα» σε ψηφιακό επίπεδο, αλλά υποστήριξε πως τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από έναν μικρό νησιωτικό δήμο, είναι πολύ μεγάλα.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου μίλησε για την πορεία της ψηφιακής μετάβασης του Δήμου Τρικάλων -που καταξιώθηκε στη συνείδηση ως του πλέον καινοτόμου Δήμου στη χώρα- επί εποχής του στη Δημαρχία και για την αντίστοιχη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο πια Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αναφέρθηκε στις δράσεις «εργαλεία» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων που τρέχουν από το Υπουργείο και υλοποιεί σήμερα –και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου- και συνεχάρη το Δήμαρχο Ταξιάρχη Βέρρο που από το 2019 έχει ήδη φροντίσει ο μόλις πέντε χρόνων ζωής δήμος του, να έχει αφήσει πίσω του ένα ισχυρό ψηφιακό αποτύπωμα.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας που υπογράμμισε τη σημασία του να βρίσκεται στη θέση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ένας άνθρωπος που έχει περάσει από την αυτοδιοίκηση και είναι σε θέση να καταλαβαίνει τις δυσκολίες των Δήμων. Ενώ συνεχάρη το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου για τα σημαντικά βήματα που έχει ήδη αναπτύξει για την μετατροπή του σε έναν ψηφιακό δήμο, κάτι που είχε διαπιστώσει όπως είπε και από την προηγούμενη θητεία του στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.
Λίγο πιο αναλυτικά για τις εφαρμογές του λειτουργούν στο Δήμο όπως ο ψηφιακός βοηθός, η δυνατότητα και γενικά για τον διαδικτυακό κόμβο που μπορεί να εξυπηρετεί απομακρυσμένα τους δημότες, μίλησε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη για να ακολουθήσουν οι ομιλίες.
Αρχικά από τον Υπεύθυνο Τεχνολογίας και Καινοτομίας και Συνιδρυτή της Γιώργο Καραμανώλη με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ψηφιακή Μετάβαση στους Δήμους – το παράδειγμα του Δήμου Δυτικής Λέσβου», για να ακολουθήσει η ομιλία του Συνιδρυτή Managing Director Crowdpolicy Μιχάλη Ψαλλίδα με θέμα «Προώθηση της ψηφιακής μετάβασης και σύγχρονες λύσεις του Δήμου Δυτικής Λέσβου με την χρήση νέων τεχνολογιών μέσα από τα Crowdapps».
Τέλος για τις «Καλές πρακτικές εφαρμογών τηλεματικής στους Δήμους – Το Παράδειγμα του Δήμου Δυτικής Λέσβου», μίλησαν ο Χρήστος Καλλονιάτης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η Μαυροειδή Κατερίνα, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου