Νότης Μηταράκης:«Με τις κλειστές δομές κερδίζουμε τη μάχη με τα κυκλώματα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού»

Νότης Μηταράκης:«Με τις κλειστές δομές κερδίζουμε τη μάχη με τα κυκλώματα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού»

Μήνυμα αποφασιστικότητας και πρόθεσης για ειλικρινή διάλογο με όλους τους πολίτες της Χίου για το Μεταναστευτικό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ακριτικό νησί,  έστειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σήμερα το απόγευμα σε ανοιχτή  συζήτηση στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των νησιωτών στηρίζει την Κυβέρνηση και τη δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων δομών, διότι έτσι προστατεύονται και τα νησιά και η υπόλοιπη  χώρα. Θα συνεχίσουμε την αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης και ανέδειξε τους τρεις ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρώτον, την αποσυμφόρηση της Χίου από τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης, για την οποία υποστήριξε ότι έχει ήδη γίνει πράξη σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Δεύτερον, τη διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ, για την οποία θύμισε ότι με βάση το νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε καταργηθεί από 01.01.2022, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να τον μονιμοποιήσει και από το 2025 να τον αποσυνδέσει από το Μεταναστευτικό, προστατεύοντας την αγοραστική δύναμη των κατοίκων των πέντε νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Τρίτον, την ολοκλήρωση μεγάλων έργων, όπως το Αεροδρόμιο (διάδρομος, κτίριο), το Τελωνείο – Πύλη Σένγκεν, το νέο Δικαστικό Μέγαρο, το Κόρης Γεφύρι κ.α., που ενώ είχαν ‘βαλτώσει’ για δεκαετίες, έχουν πλέον μπει, από αυτήν την κυβέρνηση, σε διαδρομή ολοκλήρωσης.

Αναφερόμενος στην υπό εξέλιξη κλειστή ελεγχόμενη δομή και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υποστήριξε ότι “υπερδομή ήταν η άναρχη ΒΙΑΛ και όχι οι κλειστές, ελεγχόμενες δομές”,  ενώ υπενθύμισε ότι “η πραγματικότητα είναι ότι όλοι οι αιρετοί της Χίου είχαμε συμφωνήσει στην βέλτιστη λύση, με ΠΡΟΚΕΚΑ και ενιαία δομή, ήδη από το 2017”.

Υπενθύμισε στους πολίτες της Χίου ότι ο ίδιος και οι κ.κ. Α. Μιχαηλίδης, Κάρμαντζης, Βουρνούς πρότειναν με κοινή δήλωσή τους από την 1η Ιουλίου του 2017 “τη δημιουργία μίας και μόνης φυλασσόμενης δομής για όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες στο ‘18’ μέσα στην οποία θα δημιουργηθεί ΠΡΟΚΕΚΑ”, ενώ προβλεπόταν ακόμα “στη νέα δομή που θα πρέπει να σχεδιαστεί ολοκληρωμένα, θα μεταφέρονται σταδιακά οι υπάρχουσες δομές Σούδας ΒΙΑΛ κλπ.”.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και σε παλαιότερη δήλωση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ.  Κώστα Μουντζούρη (23.11.2019), με την οποία υποστήριζε “με τις κλειστές δομές μεταναστών θα ανασάνουν οι πόλεις των νησιών. Με τις κλειστές δομές  θα μειωθούν οι ροές”.

Ειδικότερα για την κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Χίο, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι λόγω μειωμένων αναγκών θα έχει λιγότερες θέσεις από όσες αρχικά είχαν σχεδιαστεί, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει θέσει θέμα δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού αποσυμφόρησης των νησιών, όταν φτάνει στο 50% της χωρητικότητας, με στόχο την αποσυμφόρηση που πρέπει να περιλαμβάνει ουσιαστικές μετεγκαταστάσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης, σε άλλα Κράτη – Μέλη, εκτός από την αποσυμφόρηση που ήδη υλοποιείται προς την ενδοχώρα.

Οι κλειστές ελεγχόμενες δομές δεν είναι για να έρχονται αλλά για να μην έρχονται. Δεν είναι για να υπάρχουν μόνιμα διαμένοντες στα νησιά, αλλά για να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στα κυκλώματα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Δηλαδή να προστατέψουμε την πατρίδα μας” συνέχισε ο κ. Μηταράκης και ξεκαθάρισε ότι, όπως σημείωσε και το 2017 από τη Χίο ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων με τις επιπτώσεις που αυτή μας δημιούργησε και στην ιδεολογική επιλογή των ανοικτών κέντρων.

“Ας αναλογιστεί ο καθένας και ας σηκώσει τις ευθύνες του. Η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό της, διότι προστατεύει και τα νησιά και τη χώρα. Θα συνεχίσουμε την αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Θα δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη της Χίου, ολοκληρώνοντας τα έργα της γενιάς μας. Θα αποτρέψουμε το μεταναστευτικό από το να μας επηρεάσει ξανά. Οι Χιώτες εμπιστεύονται τα αποτελέσματα της πολιτικής μας. Οι Χιώτες εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προχωράμε και συνεχίζουμε, προχωράμε μαζί!” κατέληξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης.

To top