Γράφει ο Αντώνης Ανδριώτης*
Παρακολουθώντας μέσα από τα δελτία ειδήσεων του «Αίολος» τα παραλειπόμενα του συνεδρίου των περί το φάρμακο υπηρετούντων βιομηχανιών και προσωπικοτήτων, στέκομαι στην συνέντευξη του εκπροσώπου της οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και στις παρατηρήσεις του τις σχετικές με τις δυσκολίες προώθησης του Συνεδριακού Τουρισμού στη Λέσβο. Συμμερίζομαι εν πολλοίς τις απόψεις του.
Επιτρέψτε μου να προσθέσω και τις δικές μου «τραυματικές» εμπειρίες στην προσπάθεια διοργάνωσης επιστημονικών συνεδρίων στη Λέσβο με επίκεντρο το Πλωμάρι.
Το 2011 ωργάνωσα ένα διεθνές επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο “Nanowires 2011”. Προσήλκυσε πάνω από 60 επιστήμονες (φυσικούς) από όλο τον κόσμο οι οποίοι, κορεσμένοι από τα πολυτελή ξενοδοχεία που συνήθως φιλοξενούν αυτού του είδους τα συνέδρια απήλαυσαν την πρωτόγονη (primitive) εικόνα αυτού του Συνεδρίου που έγινε στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου.
Φέτος, 22-24 Αυγούστου 2024 διοργανώνω ένα συνέδριο προς τιμήν του δικού μας, του Βενιαμίν Λεσβίου, τιμώντας τα 200 χρόνια από τον θάνατό του. Σ’ αυτό θα γίνουν 20 επιστημονικές ανακοινώσεις και 2 παρουσιάσεις εργασιών μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης (βλέπε ιστοσελίδα συνεδρίου https://benjamin-lesvios200years.iesl.forth.gr/ )
Τα προβλήματα που αντιμετώπισα το 2011 είχαν να κάνουν με την νεοεφαρμοζόμενη τότε Καλλικράτεια αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όμως η επιτυχία του Συνεδρίου μετρίασε την απογοήτευση μου για την δυνατότητα βιωσιμώτητας τέτοιων προσπαθειών. Φέτος, με δυσκολία καταφέρνω να οργανώσω το Συνέδριο για τον Βενιαμίν Λέσβιο. Η Κλεισθένεια τροποποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπόρεσε να μετριάσει τα προβλήματα που επέφερε η Καλλικράτεια. Χωριοποιημένο το Πλωμάρι, με δυσκολία πρόσβασης και επικοινωνίας με τις δημοτικές αρχές. Δεν μπορεί να πείσει ότι κάποιες πολιτιστικές δραστηριότητές του ξεφεύγουν από τον τοπικό και Παλλεσβιακό χαρακτηρισμό. Έχουν πανεθνικό χαρακτήρα και διεθνή απήχηση. Αποτελούν τους καλλίτερους πρεσβευτές στην προσπάθεια ανάδειξης του τόπου μας. Φαίνεται ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να γίνουν ελκυστικές τέτοιες προσπάθειες. Αυτή τη φορά η υποστήριξη του Περιφερειάρχη κ. Κ. Μουτζούρη και η πενιχρή χρηματοδότηση του Δήμου Μυτιλήνης μας επιτρέπει να γίνει το Συνέδριο χάρις και στη δυνατότητα υβριδικών συμμετοχών και παρουσιάσεων.
Στα προβλήματα που έφερε στο φως πρόσφατα η οργάνωση του Φαρμακευτικού Συνεδρίου προσθέτω και αυτά που δημιούργησε η ομογενοποίηση και η απαξίωση της Λεσβιακής περιφέρειας.
*Ο Αντώνης Ν. Ανδριώτης είναι Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών Υπεύθυνος Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου
e-mail : andriot@iesl.forth.gr