Εβδομάδα καθαρής και δίκαιης ενεργειακής μετάβασης Λέσβου

Εβδομάδα καθαρής και δίκαιης ενεργειακής μετάβασης Λέσβου

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έδωσε το δικό του στίγμα στην «Εβδομάδα Καθαρής και Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης Λέσβου», που πραγματοποιήθηκε από 16 έως 19 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας “Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε με τον Δήμο Μυτιλήνης, αποτέλεσε σημείο συνάντησης για εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους των δύο Δήμων.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, αναδείχθηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που έχει η Λέσβος για την επίτευξη υψηλής διείσδυσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην παραγωγή ενέργειας, αξιοποιώντας το γεωθερμικό, αιολικό και ηλιακό δυναμικό της. Σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν περιλάμβαναν τη διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης του υβριδικού σταθμού Ερεσού και την τύχη του υφιστάμενου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας.

Η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη, τόνισε την ανάγκη για προγραμματισμένη και βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση, τονίζοντας τη σημασία της εκ των προτέρων ενημέρωσης και εκπαίδευσης των κατοίκων. Υπογράμμισε τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με την ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ σε βιομηχανική κλίμακα και τη σημασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενεργειακής μετάβασης για τη Λέσβο.

Η δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης αφιερώθηκε στη γεωθερμία και φιλοξενήθηκε στον Πολιχνίτο, αναδεικνύοντας τη σημασία της τοπικής πράσινης ενέργειας. Η τρίτη ημέρα επικεντρώθηκε στις ενεργειακές κοινότητες, όπου παρουσιάστηκαν αντίστοιχες προσπάθειες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλιστεί μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση για τους πολίτες και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η «Εβδομάδα Καθαρής και Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης» αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για διάλογο και συνεργασία, με στόχο την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων που θα ωφελήσουν την κοινότητα και το περιβάλλον της Λέσβου.

To top