Στην Παναγία της Πέτρας παραμονή της εορτής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στην Παναγία της Πέτρας παραμονή της εορτής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τον πανηγυρικό εσπερινό στον Ιερό Ναό Παναγίας Γλυκοφιλούσας  παρέστη το απόγευμα της Τετάρτης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές στη Λέσβο. Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στην Πέτρα ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος ο οποίος τη συνόδευσε στον Ναό για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία.

Η ιστορική εκκλησία είναι χτισμένη στην κορυφή ενός ηφαιστειακού βράχου, ύψους 40 μέτρων, που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, στον οποίο και οφείλει το χωριό το όνομά του. Τα 114 σκαλιά λαξευμένα στον Ιερό βράχο ανεβαίνουν χιλιάδες πιστοί για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Ο Ναός της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας βρίσκεται σε θέση οχυρή και απόρθητη, που κατά τους χρόνους της ηγεμονίας των Γατελούζων στη Λέσβο ήταν μικρό φρούριο. Η πρώτη εκκλησία πιθανότατα χτίστηκε το 1609 ως το Καθολικό γυναικείας Μονής. Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν γυναικείο Μοναστήρι, πράγμα που μαρτυρούν και τα κελιά που είναι κτισμένα γύρω από το ναό. Στο ναό φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.

Στην Αγιάσο

Ανήμερα της μεγάλης εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει την Πανηγυρική θεία λειτουργία στον Ναό της Παναγίας Αγιάσου.

To top