Γιάννης Μπουρνούς: «Η κυβέρνηση «κλέβει» ΦΠΑ από το «Εξοικονομώ»

Γιάννης Μπουρνούς: «Η κυβέρνηση «κλέβει»  ΦΠΑ από το «Εξοικονομώ»

Αναφορά προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης  και  Επενδύσεων και Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής  Λέσβουτου ΣΥΡΙΖΑ –  Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με τον οδηγό του νέου «Εξοικονομώ 2021» και την μείωση του ορίου των μέγιστων επιλέξιμων δαπανών στις νησιωτικές περιοχές μετά από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα το παράρτημα ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ.

Στην σχετική επιστολή εκφράζεται η έντονη αντίδραση και δυσαρέσκεια  για την επί της ουσίας κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιωτών για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Οι προβλέψεις στον οδηγό του νέου «Εξοικονομώ 2021» για τις μέγιστες επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ με συντελεστή 24%, ενώ υπάρχει πρόβλεψη ότι το όριο των ανώτατων δαπανών θα μειώνεται σε περίπτωση ύπαρξης καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ. Η εν λόγω πρόβλεψη σημαίνει την ουσιαστική κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ως αντισταθμιστικού μέτρου για το αυξημένο κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς και αφαιρεί από τον κατασκευαστικό κλάδο, που δραστηριοποιείται στις νησιωτικές περιοχές, οποιαδήποτε ελπίδα ανάκαμψης.

Ο βουλευτής Λέσβου καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να ενεργήσουν «..προκειμένου να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις του προγράμματος και να πάψει ο εμπαιγμός των νησιωτών με θριαμβολογίες περί μειωμένου ΦΠΑ»

To top