Παράταση της έκθεσης: «Λεσβιακές εφημερίδες του 20ού αιώνα»

Παράταση της έκθεσης: «Λεσβιακές εφημερίδες του 20ού αιώνα»

Λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος παρατείνεται, έως και την Κυριακή 30 Ιουνίου η έκθεση «Λεσβιακές εφημερίδες του 20ού αιώνα» στο Οθωμανικό Λουτρό.

«Η πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα γίνεται η απαρχή της θριαμβευτικής πορείας του Λεσβιακού Τύπου…».

Μ’ αυτά τα λόγια ο συγγραφέας και ερευνητής Κώστας Μίσσιος ξεκινά τον πρόλογό του στο πολυσέλιδο βιβλίο του «Ο Λεσβιακός Τύπος και οι δημιουργοί του (24 Αυγούστου 1864 – 31 Μαρτίου 2008)», εκδόσεις Πιττακός, Αθήνα 2009.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου σε συνεργασία με τον φιλόλογο, συγγραφέα και συλλέκτη Παναγιώτη Σκορδά παρουσιάζουν στο Οθωμανικό Λουτρό μια μεγάλη έκθεση Λεσβιακών εφημερίδων που εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν τον 20ό αιώνα.

Εφημερίδες εμβληματικές και θρυλικές που σημάδεψαν τα γράμματα και την ιστορία του νησιού και όλης της Ελλάδας. Εφημερίδες στις οποίες δημοσιεύτηκαν κορυφαία λογοτεχνικά έργα όπως «Η Ζωή εν Τάφω» του Στράτη Μυριβήλη, εφημερίδες που φιλοξένησαν τα άρθρα, τα χρονογραφήματα, τα διηγήματα κορυφαίων πνευματικών ανθρώπων όπως ο Στρατής Παπανικόλας, ο Στρατής Αναστασέλλης, ο Φοίβος Ανατολέας, ο Θείελπης Λεφκίας, ο Ντόρης Ντορής, ο Αντώνης Πρωτοπάτσης, ο Μίλτης Παρασκευαΐδης, ο Άγγελος Σημηριώτης και πολλοί άλλοι. Εφημερίδες που συνδέθηκαν στενά με το πνευματικό κίνημα της «Λεσβιακής Άνοιξης» αλλά και με την πολιτική, κοινωνική, οικονομική ζωή της Λέσβου του 20ού αιώνα.

Παρουσιάζονται περίπου εκατό φύλλα: Μυτιληνιός, Καμπάνα, Τρίβολος, Βούρδουλας, Ελεύθερος Λόγος, Δημοκράτης, Αλύγιστος, Προοδευτική Λέσβος, Προσφυγικός Κόσμος, Λαϊκή, Στέμμα, Αγιάσος, Αχρίς και πολλές άλλες.

Συντελεστές της έκθεσης:

Όλες οι εφημερίδες προέρχονται από το αρχείο του Παναγιώτη Σκορδά. (Ο Παναγιώτης Σκορδάς αφιερώνει την έκθεση στη μνήμη του Αντώνη Πλάτωνα και του Κώστα Μίσσιου, επίμονων ερευνητών και συγγραφέων της Λεσβιακής Δημοσιογραφίας).

Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν η Μαίρη Κοκκινοφόρου και η Ελένη Μακρέλλη, Γραφίστριες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Διάρκεια Έκθεσης: Από Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 έως Κυριακή 30 Ιουνίου 2024.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 09:00-14:30.

To top