«Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές 2024» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στα χωριά της Γέρας

«Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές 2024» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στα χωριά της Γέρας
ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2019 logo

Τη δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή, 26 Μαΐου, στις 8:30π.μ. με σημείο συνάντησης το άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με το Μουσείο – Ελαιοτριβείο Βρανά και τον Παγγεραγωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο.

Κατά τον φετινό εορτασμό της δράσης θα επισκεφτούμε την ανατολική Λέσβο και συγκεκριμένα τα χωριά της Γέρας στην ανατολική πλευρά του ομώνυμου κόλπου. Πρώτη μας στάση θα είναι τα Θέρμα, όπου θα γίνει λόγος για τις ιαματικές πηγές, για την δημιουργία του κόλπου, καθώς και για τους λουτήρες των Οθωμανικών χρόνων. Η επόμενή μας στάση θα είναι στις Λαρισαίες πέτρες, όπου θα γίνει λόγος για το ρήγμα. Κατόπιν θα συνεχίσουμε στον ανεμόμυλο του Περάματος, όπου εκτός από το μνημείο θα μιλήσουμε για τον προϊστορικό οικισμό στη θέση Χαλατσές και για το βυρσοδεψείο του Σουρλάγκα. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τα βιομηχανικά κτίρια του Περάματος, και κατόπιν τους Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και Αγίας Μαγδαληνής στο Σκόπελο.

Την σκυτάλη θα παραλάβει το Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο, όπου θα μιλήσουμε για τις αρχαιότητες της περιοχής, καθώς και για τη σημασία της καλλιέργειας της ελιάς, αλλά και για το ίδιο το κτίσμα, εμβληματικό για την νεώτερη ιστορία της Γέρας, καθώς και για την επεξεργασία της ελιάς στην περιοχή. Η περιήγησή μας θα κλείσει με επίσκεψη στο Τζαμί του Μεσαγρού και στον φούρνο Μαρμαρέλλη – Χατζηκωνσταντή, όπου σώζεται τοιχογραφία του Θεόφιλου.

Για το τέλος προτείνεται ουζοκατάνυξη στο Πλατανάκι Μεσαγρού

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως και την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024 στα τηλέφωνα που σημειώνονται, καθώς και να μας ενημερώσουν εάν επιθυμούν να γευματίσουν στην ταβέρνα στο Πλατανάκι Μεσαγρού, ώστε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος να προετοιμαστεί αναλόγως.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό/Όνομα: 22510-42589, 22510-22087

Υπεύθυνοι επικοινωνίας (κ. Ε. Βλαχονικολού, κ. Φρ. Παχού)

To top