Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η πεζοδρόμηση στο Ιστορικό Κέντρο

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η πεζοδρόμηση στο Ιστορικό Κέντρο

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης -που συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας- η πεζοδρόμηση της Ερμού και του Ιστορικού Κέντρου  έως τις 15 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη συγκοινωνιακή μελέτη  του Νίκου Προβατά, στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η οδός Ερμού να γίνει πιλοτικά – εποχιακά πεζόδρομος κατά την περίοδο από 15 Απριλίου έως 15 Νοεμβρίου όπου η απαγόρευση των οχημάτων να ισχύει όλο το 24ωρο ενώ για τα οχήματα τροφοδοσίας να επιτρέπεται η είσοδος έως τις 10 το πρωί. Επίσης, προβλέπει πιλοτική πεζοδρόμηση όλων των δρόμων του ιστορικού κέντρου με εξαίρεση δύο τμημάτων στο ύψος της Μητρόπολης και του Γενί Τζαμί καθώς και τις κάθετες διελεύσεις των οδών Πιττακού και Αλκαίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα η αντιπολίτευση εξέφρασε πολλές ενστάσεις  καθώς όπως τόνισαν σε τοποθετήσεις τους  δεν καλύφθηκαν  από την συγκοινωνιακή μελέτη ενώ  δήλωσαν ότι παραμένουν  οι προβληματισμοί τους όσον αφορά τη στόχευση για την συγκεκριμένη περιοχή και το πώς θα διέρχονται τα οχήματα ασφαλείας.  Για τους λόγους αυτούς τόσο η  παράταξη Κουφέλου όσο και της Λαϊκής Συσπείρωσης, ψήφισαν λευκό .

«Το ιστορικό τρίγωνο δεν ήρθε σήμερα, η καινούργια Δημοτική Αρχή να το πεζοδρομήσει. Αυτή η πεζοδρόμηση που αφορά το Ιστορικό Κέντρο έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια. Συμβάντα προέκυπταν εκεί.  Κάναμε συναντήσεις με τους κατοίκους, όλοι συμφώνησαν. Οριοθετήσαμε 7 θέσεις φορτοεκφόρτωσης στην προκυμαία. Δεν βρίσκω τον λόγο γιατί κάποιος να καταψηφίσει την πεζοδρόμηση. Το ιδανικό είναι να ήταν ολόκληρη η Ερμού πεζόδρομος», τόνισε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Δράση, νέος Δήμος» Πανάγος Κουφέλος ζήτησε να υπάρχει γραπτή συναίνεση της Τροχαίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ ότι συμφωνούν να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο τονίζοντας ότι δε μπορεί η παράταξη του να δεχτεί κάτι το οποίο θα βαρύνει το δημοτικό συμβούλιο και θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των δημοτών της πόλης. «Η παράταξη μας θα ψηφίσει λευκό όχι γιατί δε θέλουμε αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε από πλευράς υπηρεσιών εγγράφως να συμφωνήσουν. Πρέπει να γίνει η πεζοδρόμηση αλλά πρέπει να γινεί σωστά», υπογράμμισε.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκη Τσιριγώτη τόνισε ότι και από τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν προβληματισμοί που η σημερινή μελέτη δεν τα λύνει. «Για εμάς ήταν σημαντικό να ειπωθεί ποια είναι η στόχευση για την συγκεκριμένη περιοχή, πώς θα διέρχονται τα οχήματα ασφαλείας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει η γνώμη του τοπικού συμβουλίου για τις συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι οποίες φέτος βασίζονται σε συγκοινωνιακή μελέτη.

Η απόψεις της Τροχαίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ

Ο Διοικητής της Τροχαίας Γιώργος Λιάκος, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, τόνισε κατά την τοποθέτησή του ότι αυτή τη στιγμή κανείς δε γνωρίζει ότι η Ερμού είναι πεζόδρομος και υπογράμμισε ότι «για να γίνει σωστό έργο πρέπει να ξεκινήσουμε με χώρους στάθμευσης και σύνδεση των περιοχών με τα ΜΜΕ». «Όσο έχουμε δρόμους που καταλήγουν στην Ερμού και την Ερμού ανοιχτή τα οχήματα θα μπαίνουν. Για μένα η Ερμού πρέπει να κλείσει και από πάνω και από κάτω. Πρέπει τους δρόμους αυτούς να τους αποστειρώσουμε πλήρως», υπογράμμισε. Η πρόταση του Διοικητή της Τροχαίας είναι να τοποθετηθούν μπάρες και καγκελάκια, όπου δε θα μπορούν να περάσουν μηχανάκια μόνο καροτσάκια . Επίσης πρότεινε να τοποθετηθούν κάμερες.

Ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης Θανάσης Μίχας από την πλευρά του, ξεκαθάρισε πως η διέλευση σε κάποιες οδούς του Ιστορικού Κέντρου είναι αρκετά δύσκολη ως ακατόρθωτη, ωστόσο, όπως είπε η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει σχέδιο για τις συγκεκριμένες οδούς και δεν θα υπάρξει πρόβλημα είτε πεζοδρομηθούν είτε όχι.

Ο επιχειρησιακός υπεύθυνος του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης Γιώργος Καυλακώνης, δήλωσε ότι συμφωνεί με την πεζοδρόμηση και ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο την τοποθέτηση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών στο Ιστορικό Κέντρο.

Θετικοί στην πεζοδρόμηση της Ερμού εμφανίστηκαν και ο Πρόεδρος των επαγγελματιών οδηγών αλλά και ο Πρόεδρος των οδηγών ταξί Κώστας Νέστορας.  Ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης “το Κιρκινέτσι” Στρατής Χαραλαμπίδης τόνισε ότι το Ιστορικό Κέντρο έχει μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, δεν διαφωνεί με την πεζοδρόμηση του. «Θέλουμε να μας εξασφαλίσετε ότι θα μπορούμε να πηγαίνουμε σπίτια μας. Η προσέγγιση του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής είναι δύσκολη αλλά εμείς μένουμε εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

To top