Επίθεση Ισραήλ σε Ιράν τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης

Επίθεση Ισραήλ σε Ιράν τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης

«Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος» χαρακτήρισαν την επίθεση στο Ιράν ισραηλινές πηγές ασφαλείας και κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στην εφημερίδα The Jerusalem Post. «Το Ισραήλ ανταπέδωσε εκεί που του επιτέθηκαν», πρόσθεσαν, μολονότι το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει επίσημα την ευθύνη για αυτή την επίθεση. Στην ίδια εφημερίδα ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι δεν είναι σαφές γιατί το Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά ΜΜΕ την εμπλοκή του Ισραήλ στην επίθεση στο Ιράν, ενώ θα μπορούσαν να μείνουν σιωπηλοί και να διατηρηθεί έτσι η αξιοπρέπεια του Ιράν και να αποφευχθεί μια κλιμάκωση.

Την ίδια ώρα αμερικανικές πηγές χαρακτηρίζουν ως επίθεση που στέλνει μήνυμα στην Τεχεράνη την ισραηλινή επιχείρηση στο Ιράν, ανήμερα μάλιστα των 85ων γενεθλίων του ανώτατου ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Και όπως επεσήμαναν στο NBC News, στο Ισραήλ κάνουν τώρα αποτίμηση της αποτελεσματικότητάς της και της ζημιάς που προκάλεσε η επίθεση, προφανώς για να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα. Ιρανικά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι συστοιχίες αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν σε αρκετές επαρχίες της χώρας και ότι καταρρίφθηκαν τρία drones πάνω από το Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, χωρίς να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα ή ζημιές, ενώ απέφυγαν κάθε αναφορά στο Ισραήλ.

Και ενώ το τελευταίο αρνείται να σχολιάσει την επίθεση και παρά τις οδηγίες που έχουν δοθεί σε Ισραηλινούς αξιωματούχους να μη σχολιάσουν τις εκρήξεις στο Ισφαχάν, ισραηλινά δίκτυα προβάλλουν ανάρτηση στο «Χ» του Τάλι Γκοτλβί, βουλευτή του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και μέλους της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Κνεσέτ, όπου αναφέρει: «Καλημέρα, αγαπητέ λαέ του Ισραήλ. Ένα πρωινό που κρατά περήφανα ψηλά το κεφάλι. Το Ισραήλ είναι μια ισχυρή χώρα. Είθε να ανακτήσουμε την αποτρεπτική ισχύ».

Από την άλλη ο σκληροπυρηνικός Ισραηλινός υπουργός προχώρησε σε ένα μονολεκτικό, όλο νόημα, σχόλιο για το χτύπημα στο Ιράν στην ίδια πλατφόρμα: «Αδύναμο!».

To top