Στην 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στην 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στα πλαίσια της 9η Διεθνούς Διάσκεψης ‘‘Our ocean conference’’ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, επιστήμονες και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων από 42 χώρες, οι οποίοι συζητούν και προτείνουν δεσμεύσεις για την προστασία των ωκεανών και των θαλασσών, το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, είχε διακριτή και σημαντική παρουσία .

Στα πλαίσια της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση με θέμα «Το Δυναμικό του Αρχιπελάγους του Αιγαίου» στην οποία ειδικότερα αναδείχθηκαν οι δυνατότητες τους τομείς της έρευνας και εκπαίδευσης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της τεχνολογικής και κοινωνικής καινοτομίας και ο καταλυτικός ρόλος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην εκδήλωση οποία παρουσιάσθηκαν δράσεις και παρεμβάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ειδικότερα της επιτροπής «Αιγαίο Αρχιπέλαγος».

Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Δρόσος Κουτσούμπας από το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιο-επιστημών, η Καθηγήτρια Μαρία Λεκάκου από το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, από το Τμήμα Γεωγραφίας, Κάτοχος της Έδρας UNESCΟ για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών και παρακτίων περιοχών και εκπρόσωπος της Δημάρχου Λήμνου κα. Ε. Γεώργα.
Oι ομιλητές αναφέρθηκαν σε δράσεις Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που συμβάλουν στην προστασία της βιοποικιλότητας, των ωκεανών καθώς και στην βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών.
Ένα από τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν ήταν η δημιουργία του Θαλάσσιου Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους στην νησίδα Νησιώπη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην οποία συνέβαλλαν επιστήμονες από τα Τμήματα Γεωγραφίας, Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιο-επιστημών και το Τμήμα Περιβάλλοντος δημιουργώντας συνέργειες με ερευνητικό, εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα.
Προτάθηκε η δημιουργία Κέντρου Αριστείας για την γαλάζια οικονομία και την νησιωτικότητα το οποίο θα αναπτύξει έρευνα, εκπαίδευση και κοινωνικές παρεμβάσεις προς όφελος των κοινωνιών και των επιχειρήσεων των νησιών του Αιγαίου. Το Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα συμβάλει επίσης στη μεταφοράς τεχνολογίας και καλών πρακτικών σε άλλες νησιωτικές και πρακτικές περιοχές στα πλαίσια των προσπαθειών διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου στη Μεσόγειο και στην παγκόσμια κοινότητα.

 

To top