Οι πρόσκοποι στην Ανοιξιάτικη Λέσβο

Οι πρόσκοποι στην Ανοιξιάτικη Λέσβο

Μονοήμερες και διήμερες εκδρομές Αγελών Λυκοπούλων και Προσκοπικών ομάδων πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στα Λουτρά και στη Σκάλα Λουτρών, στην περιοχή της Ουτζάς στη Μυτιλήνη και της Αγίας Λεμονής στη Μήθυμνα και από τα τρία Συστήματα του νησιού, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τόπο, τους ανθρώπους του και τον πολιτισμό της Λέσβου, να σέβονται και να αγαπούν το φυσικό περιβάλλον και να συμβάλουν στη διατήρησή του.

Εκτός από τις προσκοπικές γνώσεις και τη γνωριμία με τον πολιτισμό των περιοχών που επισκέφθηκαν έφτιαξαν και τοποθέτησαν στα μονοπάτια ξύλινες πινακίδες με μηνύματα σκαλισμένα με πυρογράφο. Με αυτές οι περιπατητές καλούνται να προστατεύσουν τη φύση αλλά και προσανατολίζονται. Επίσης στη Μήθυμνα καθάρισαν από τη βλάστηση τη θέση στην οποία βρίσκεται ένα μεγάλο τμήμα απολιθωμένου κορμού σεκόιας και έμαθαν για την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα και γεωλογική εξέλιξη του βόρειου τμήματος της Λέσβου εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Επίσης Λυκόπουλα και Πρόσκοποι συμμετείχαν σε δενδροφύτευση στα Τσαμάκια της Μυτιλήνης. Και γνώρισαν τον τρόπο κατασκευής χαρταετών μέσα από ένα σχετικό εργαστήρι στο Μόλυβο. Ενώ στον μοναδικό υγρότοπο των Αλυκών Καλλονής γιόρτασα την παγκόσμια ημέρα άγριας ζωής.

Παράλληλα σε όλη τη Λέσβιακή ύπαιθρο οι ενήλικες βαθμοφόροι διασώστες της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.) των Προσκοπικών Συστημάτων της Λέσβου συνέχισαν να διασώζουν και να περιθάλπουν άγρια ζώα της Λεσβιακής πανίδας. Ανάμεσα τους το τελευταίο διάστημα, ο εμβληματικός πελαργός της πλατείας Καλλονής, ένα γεράκι και ένας μπούφος.

Τέλος οι Ανιχνευτές τη Λέσβου και από τα τρία Προσκοπικά Συστήματα του νησιού γιόρτασαν τον ερχομό της άνοιξης με μια όμορφη πεζοπορία στην λεσβιακή φύση. Ξεκινώντας την πορεία τους από τον οικισμό Λάμπου Μύλοι γνώρισαν το Ρωμαϊκό υδραγωγείο, ένα αρχαίο λατομείο και τα τεκτονικά ρήγματα της περιοχής, ένα βυζαντινό ναό στο Ένθρονο και τέλος την τοπική κουζίνα της περιοχής!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ

Ελευθερίου Βενιζέλου 20, Μακρύς Γιαλός, Μυτιλήνη 81100

Επίσης οι Ανιχνευτές συμμετείχαν σε εργαστήριο δημοσιογραφικού ρεπορτάζ και ενημερωτικού ραδιοφώνου.

Ιδιαίτερα ας σημειωθεί η συμμετοχή των παιδιών και των ενήλικων στελεχών του 5ου Συστήματος Nαυτοπροσκόπων Mήθυμνας μόλις χθες, στον καθαρισμό του Μολύβου στο πλαίσιο του προγράμματος Let’s do it Greece.

Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, εδώ και 114 χρόνια, εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

To top