Σοφία Βούλτεψη: «Οι μετανάστες θα βοηθήσουν στο brain gain»

Σοφία Βούλτεψη: «Οι μετανάστες θα βοηθήσουν στο brain gain»

Το πρόβλημα του δημογραφικού και η σύνδεσή του με τις πολιτικές για τη μετανάστευση, ήταν το αντικείμενο θεματικής συζήτησης στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, υποστήριξε ότι η μετανάστευση σχετίζεται με το δημογραφικό ως εξής: «Όταν υπάρχει εργατικό δυναμικό και εργάζεται, αυξάνεται το ΑΕΠ, αυξάνεται ο εθνικός πλούτος, αυτό φέρνει περισσότερα έσοδα και θα βοηθήσει την αναστροφή του brain drain, διότι η χώρα θα ανέβει οικονομικά, θα έχει πλούτο και πολλοί από αυτούς, που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, θα επιστρέψουν στη χώρα για να κάνουν εδώ τις οικογένειες τους». Συμπλήρωσε πως η εργατική νομοθεσία χρειάζεται τις κατάλληλες προσαρμογές και ανέφερε πως οι μετανάστες μπορούν να εκπαιδευτούν για θέσεις απασχόλησης στον τουριστικό και κατασκευαστικό τομέα και τη μεταποίηση, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ, που διαθέτει κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τους μετανάστες.

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, επισήμανε πως «θα χρειαστούμε τη μετανάστευση», καθώς, «δεν είναι καταστροφή, όπως δίνεται η εντύπωση στον τύπο, όμως πρέπει οι μετανάστες, που θα μπουν στην Ελλάδα να έχουν προσόντα συμπληρωματικά προς αυτά των γηγενών εργατών» και αυτό, όπως είπε, μέχρι στιγμής γίνεται. «Το μεταναστευτικό δίνει ανάσες, αλλά δεν μπορεί να σώσει το ασφαλιστικό», τόνισε ο κ.Τσακλόγλου, προσθέτοντας πως «το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο, μόνο αν δεν το αλλάξουμε και δεν γίνουν παρεμβάσεις». Όπως ανέφερε, η συνταξιοδοτική δαπάνη βαίνει μειούμενη και αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν 1,7 εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο.

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Αθανάσιος Κυριαζής, υπογράμμισε πως «67% νέων, που μετανάστευσαν, δε θέλουν να γυρίσουν» και τόνισε την ανάγκη «να ενισχύσουμε τους digital nomads στη χώρα μας». Χαρακτήρισε «πρωταρχικό» το θέμα της εκπαίδευσης, κάνοντας λόγο για «δυσαρμονία» των αποφοίτων των Πανεπιστημίων με τις θέσεις, που έχουν ανάγκη η οικονομία και οι επιχειρήσεις. Πρότεινε «να δοθεί βαρύτητα στις βασικές βαθμίδες εκπαίδευσης» και εκτίμησε, ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί πόλος εκπαίδευσης στη ΝΑ Ευρώπη, με Πανεπιστήμια, που έχουν ελευθερία κινήσεων και προσαρμογής στις ανάγκες της οικονομίας.

Ο Γιώργος Παγουλάτος, Πρέσβης – Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Ο.Ο.Σ.Αεκτίμησε, ότι τα επόμενα χρόνια θα επιτείνεται η μετανάστευση από την Αφρική, καθώς 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή περιβάλλοντα, ενώ ανέφερε πως διάμεση ηλικία στην Αφρική είναι τα 19 έτη έναντι 42 ετών στην Ευρώπη.

To top