Μέτρα κατά του bullying ανακοίνωσε η Κυβέρνηση : Τί ισχύει για κινητά τηλέφωνα, απουσίες, επανέρχονται οι αποβολές

Μέτρα κατά του bullying ανακοίνωσε η Κυβέρνηση : Τί ισχύει για κινητά τηλέφωνα, απουσίες, επανέρχονται οι αποβολές

Από το Σεπτέμβριο θα ισχύσει νέος Σχολικός Κανονισμός Λειτουργίας με σαφείς κανόνες συμπεριφοράς και συνεπειών για κάθε παράπτωμα. Οι γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών τα οποία προκαλούν φθορές στο σχολείο είναι υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουν τις ζημιές ενώ ξεχωριστή πρόβλεψη υπάρχει και για τα κινητά τηλέφωνα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες μέτρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, ώστε να μπει οριστικό τέλος στα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και κακοποίησης, μέσω της νέας πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr.

Η πλατφόρμα παρουσιάστηκε επίσημα στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη (9/4), παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης, στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η βία στο σχολικό περιβάλλον δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Ο πρωθυπουργός είπε πως πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή τους μπροστά στα φαινόμενα bullying και ότι «η βία δεν είναι μαγκιά».

Οι αλλαγές με τις απουσίες -Επαναφορά της 5ήμερης αποβολής
Μεταξύ των μέτρων που παρουσίασε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, περιλαμβάνεται η επιστροφή της πενθήμερης αποβολής για τους μαθητές, που ασκούν bullying.

aπό τον Σεπτέμβριο μέσω της νέας πλατφόρμας «e-parents» ψηφιοποιείται η καταγραφή των απουσιών, που έχει στόχο «η οικογένεια του μαθητή να παρακολουθεί τους βαθμούς, τις απουσίες του μαθητή, να υπάρχει μία άμεση ψηφιακή ενημέρωση της οικογένειας».

Αυστηροποιείται η δυνατότητα διαγραφής απουσιών στο τέλος της σχολικής χρονιάς ενώ θα γίνει επαναφορά στο παλαιότερο καθεστώς και οι 114 απουσίες δεν θα είναι πλέον αδικαιολόγητες. Θα επανέλθουν και οι δικαιολογημένες απουσίες, και η προσμέτρηση για καθυστέρηση, ενώ οι γονείς θα μπορούν να δικαιολογούν έως δύο ημέρες απουσιών και μετά θα χρειάζεται ιατρική γνωμάτευση, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Ο σύλλογος διδασκόντων θα μπορεί να κάνει αλλαγή τμήματος σε ένα παιδί και παράλληλα θα γίνει πολύ πιο εύκολη γραφειοκρατικά η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Τι θα ισχύει με τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία
Όσον αφορά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι στα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού «σηκώνονται ξαφνικά πολλά κινητά τηλέφωνα», και ο σύλλογος μπορεί να επιβάλλει αποβολή έως πέντε ημέρες ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού.

Σε περιστατικά καταγραφής ευαίσθητων προσωπικών στιγμών παιδιών που δεν θα έπρεπε ποτέ να αναπαράγονται στα social media «αν υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένων παιδιών σε ευαίσθητες στιγμές, τότε υποχρεωτικώς θα υπάρχει ακαριαία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στην υπουργική απόφαση».

Σχετικά με τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν στο σχολείο, από τον Σεπτέμβριο οι γονείς όλων των μαθητών θα πρέπει να υπογράψουν τους κανονισμούς λειτουργίας του σχολείου. Ο κανονισμός θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι πριν από την εκκίνηση της σχολικής χρονιάς.

Δράσεις ενεργού πολίτη και στις σχολικές εκδρομές
Σχετικά με την πολιτική πρόληψης ο υπουργός είπε πως θα γίνουν δράσεις εντός του σχολείου με αλλαγές στα μαθήματα και στα προγράμματα σπουδών και ένα νέο πλαίσιο κανόνων και συνηθειών για «να καλλιεργήσουμε ακόμη περισσότερο μια κουλτούρα κοινωνικού κεφαλαίου, σεβασμού, αποδοχής και αλληλεγγύης μέσα στα σχολεία».

Από τον Σεπτέμβριο θα ενταχθούν στα σχολεία οι λεγόμενες «δράσεις ενεργού πολίτη», από το νηπιαγωγείο μέχρι και την Α’ Λυκείου, που θα αφορούν σε θέματα που έχουν να κάνουν με το πώς δουλεύουμε σε ομάδες, με το πώς αναπτύσσουμε εθελοντικές δράσεις..

Οι εν λόγω δράσεις θα ενταχθούν στη σχολική καθημερινότητα και θα συνδεθούν ακόμη και με τις σχολικές εκδρομές, όπως τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Πλατφόρμα stop bullying
Στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους, να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν. Στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί (stop-bullying.gov.gr) παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες προς τους γονείς, τους μαθητές, αλλά και προς τους εκπαιδευτικούς για το πώς θα διαχειριστούν ένα περιστατικό κακοποιητικές συμπεριφοράς μέσα στο περιβάλλον του σχολείου.

 

To top