Μια βραδιά κινηματογραφικών προβολών για τις κουλτούρες του πένθους, οι οποίες αποτελούν έναν ισχυρό τρόπο συνεύρεσης και συνύπαρξης, παρουσιάζει η Κίνηση Πολιτών Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο και το Hidden School (Κρυφό Σχολείο), την Πέμπτη 4 Απριλίου στις 6.00 μ.μ., Μεραρχίας Αρχιπελάγους 5 στη Μυτιλήνη, ενώ την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 8:00μ.μ., το Hidden School σε συνεργασία με το κατάστημα «Παλιά Αγορά», Αγίων Θεοδώρων 211 στη Μυτιλήνη, διοργανώνει μια βραδιά βιβλιοπαρουσίασης με συνοδεία τραγουδιών.
Πιο αναλυτικά:
Οι ταινίες που θα προβληθούν στις 4 Απριλίου είναι οι εξής:
1. Sorry Business / Διεργασία πένθους (8 λεπτά, 2021), της Άντζελας Μελιτόπουλος
Το Sorry Business των Αβοριγίνων Αυστραλών στην Κεντρική Αυστραλία αφορά στον θάνατο και την ανάμνηση τραυματικών γεγονότων. Η ταινία επικεντρώνεται στο Sorry Business (διεργασία πένθους) μετά τον πυροβολισμό ενός νεαρού Αβοριγίνου από αστυνομικό μέσα στο σπίτι της γιαγιάς του. Η δολοφονία προκάλεσε ευρείες διαμαρτυρίες κατά της αστυνομικής βίας στην Αυστραλία. Το βίντεο αποτελεί μέρος της καλλιτεχνικής έρευνας MAtri Linear B – Surfacing Earth.
2.After Sabeen / Μετά την Σαμπίν (74 λεπτά, 2019) της Schokofeh Kamiz
Μια ταινία για τη ζωή της Sabeen Mahmud, ιδρύτριας και διευθύντριας της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Peace Niche και ιδιοκτήτριας του καφέ The Second Floor στο Καράτσι. Η Sabeen και η μητέρα της δέχτηκαν πυροβολισμούς από αγνώστους σε ένα φανάρι. Η μητέρα της επέζησε, η Sabeen υπέκυψε στα τραύματά της.
3.Can Anyone Hear My Voice / Μπορεί κανείς να ακούσει τη φωνή μου (14 λεπτά, 2024) του Alper Şen στο Κέντρο Παιδικού Δικαίου FISA – Adıyaman
Ενα βίντεο καταγραφής της νύχτας μνήμης του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου στο Αντιαμάν στην Τουρκία.
4.Mourning for Karbala / Πένθος για την Καρμπάλα (11 λεπτά, 2024) του Oκtay Ince
Το πένθος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του “Cem”, της πιο σημαντικής τελετουργίας των Αλεβιτών. Πραγματοποιείται για τους γιους του Hz.Ali, Hasan και Husayn, και τους συντρόφους τους που δολοφονήθηκαν στην Καρμπάλα στις 10 Οκτωβρίου του 680 μ.Χ.
Το βίντεο αποτελεί ένα μοντάζ τελετουργιών πένθους (found footage) που επιτελούνται στην τουρκική και κουρδική γλώσσα σε διαφορετικές εποχές και διαφορετικά μέρη.
Για την βιβλιοπαρουσίαση στις 5 Απριλίου:
Η αιώνια παρουσία της Σαπφώς
Η Βασιλική Παπαγεωργίου τραγουδά ποίηση της Σαπφώς ερμηνεύοντας συνθέσεις
σύγχρονων Ελλήνων συνθετών
Σοφία Μπέμπεζα, 93 (ΠΑΡΑ)ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ, εκδόσεις A)GLIMPSE) OF), Αθήνα 2023
Το βιβλίο βασίζεται στην ιστορία της Ελένης Μπίρμπα-Σαραμάντου (Λαμπεία 1924 – Αθήνα 2017), οικιακής βοηθού, νταντάς και δασκάλας αγγλικών που έζησε και εργάστηκε στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Iστορίες φροντίδας, μετανάστευσης, (α)ορατοποίησης, κοινωνικής αντιπαλότητας, έμφυλης βίας και χειραφέτησης, έρχονται στο προσκήνιο μέσω της ποίησης, της αποσπασματικής αφήγησης και της πειραματικής μυθοπλασίας υπό την σύγχρονη διαθεματική φεμινιστική οπτική της εγγονής της.