Οδυνηρή ήττα του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές | Εμφατική νίκη Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Οδυνηρή ήττα του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές | Εμφατική νίκη Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την ανανέωση της θητείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην εξουσία, η Τουρκία έδωσε ηχηρό εκλογικό χαστούκι στην προεδρική πλειοψηφία στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, 31 Μαρτίου. Δεκάδες πόλεις άλλαξαν χέρια υπέρ του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγάλου νικητή της βραδιάς.

Η Κωνσταντινούπολη, η Αγκυρα, η Σμύρνη, η Προύσα και η Αττάλεια, τα πέντε μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του κόμματος που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ πριν από λίγο περισσότερο από έναν αιώνα.

Ο νυν δήμαρχος της μεγαλούπολης του Βοσπόρου, Εκρέμ Ιμάμογλου, έλαβε περισσότερες από ένα εκατομμύριο ψήφους από τον αντίπαλό του, κερδίζοντας με 51% έναντι 39%.

Τα προπύργια του AKP, όπως το Ουσκουντάρ, το Γαζιοσμάνπασα και το Μπαϊράμπασα πέρασαν στην αντιπολίτευση.

Σχεδόν τις 26 από τις 39 περιφέρειες της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας τις κέρδισε το CHP, δώδεκα περισσότερες από ό,τι το 2019. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο εδώ και μισό αιώνα.

Παντού, το κεμαλικό κόμμα αύξησε τα κέρδη του, ανατρέποντας το πολιτικό τοπίο ακόμη και προπύργια του Ερντογάν στη Μαύρη Θάλασσα και στην κεντρική Ανατολία.

Ακόμη και στην πόλη Αντιγιαμάν, η οποία ελέγχεται εδώ και χρόνια από το ΑΚΡ και επλήγη σοβαρά από τον σεισμό του 2013, ο υποψήφιος του CHP πέτυχε σημαντικά κέρδη.

Η κεμαλική αντιπολίτευση ήρθε πρώτη, με προβάδισμα, σχεδόν δύο μονάδων και ποσοστό 37,5% των ψήφων έναντι του ΑΚΡ.

Η επιτυχία αυτή είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, δεδομένου ότι το CHP μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε το 25% εδώ και δύο δεκαετίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στην Αγκυρα, στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του και μπροστά σε ένα ασυνήθιστα σιωπηλό πλήθος, ότι τα αποτελέσματα αυτά συνιστούν «όχι τέλος, αλλά σημείο καμπής» για το στρατόπεδό του, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου».

Λίγο νωρίτερα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, είχε ανακοινώσει την επανεκλογή του στη θέση του δημάρχου της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, την οποία κέρδισε για δεύτερη φορά μετά το 2019, πριν ακόμη από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

«Απόψε, η δημοκρατία θα σαρώσει (…) τις πλατείες, τους δρόμους, τα πανεπιστήμια, τα καφενεία και τα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης», δήλωσε ο δήμαρχος σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές που ζητωκραύγαζαν και είχαν συρρεύσει στην έδρα του δήμου κρατώντας κόκκινες τουρκικές σημαίες και καπνογόνα.

«Οι εκλογές στις 31 Μαρτίου του 2024 έδειξαν πως σταμάτησε η κατολίσθηση της δημοκρατίας στην Τουρκία και είναι η ημέρα που αρχίζει η ανύψωση της δημοκρατία στη χώρα. Στην ευρύτερη γεωγραφία σήμερα η καρδιά της δημοκρατίας χτυπάει στην Κωνσταντινούπολη. Είναι μεγάλη η σημασία αυτής της νίκης της δημοκρατίας. Οι λαοί που ζουν κάτω από αυταρχικά καθεστώτα και είναι δυστυχισμένοι, τώρα στρέφουν τα μάτια τους στην Κωνσταντινούπολη», τόνισε.

Στην Αγκυρα, ο δήμαρχος του CHP Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος είχε επίσης σημαντικό προβάδισμα τόνισε, απευθυνόμενος στο πλήθος που πανηγύριζε ότι «εκείνοι που αγνοήθηκαν έστειλαν σαφές μήνυμα σε εκείνους που κυβερνούν αυτή τη χώρα».

Πηγή: kathimerini.gr

To top