Απογευματινά χειρουργεία: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Βοστάνειο

Απογευματινά χειρουργεία: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Βοστάνειο

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών απευθύνει κάλεσμα σε γιατρούς και πολίτες της Λέσβου στην στάση εργασίας που κήρυξε η ΟΝΓΕ  την Τετάρτη 27 Μαρτίου ενάντια στην λειτουργία των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων και στην κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο στις 12.00 μ.μ.

«Με ιδιαίτερο ζήλο η διοίκηση του Βοστάνειου νοσοκομείου, ακολουθώντας την πολιτική της κυβέρνησης, που κλιμακώνει την επίθεση στην υγεία του λαού, ανακοίνωσε την λειτουργία των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων και στο νησί μας.
Αντί προσλήψεων μονίμου αποκλειστικής απασχόλησης γιατρών και υγειονομικών με αξιοπρεπή συνθήκες εργασίας, ώστε να απολαμβάνουν οι νησιώτες την υγεία που τους αξίζει, επιλέγει να λειτουργήσει απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, με τους ίδιους γιατρούς που μπορεί να έχουν δουλέψει πολύ πιο πάνω από τις αντοχές τους, αλλά και με τους ίδιους υγειονομικούς, που έχουν δεκάδες χρωστούμενα ρεπό, άδειες και καταρρέουν από την κούραση και την εντατικοποίηση της δουλειάς, αλλά και με τον ασθενή να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δηλαδή άμεση μετατροπή του δημοσίου νοσοκομείου σε ιδιωτική επιχείρηση. Άραγε ποιος θα έχει την ευθύνη αν κινδυνέψει ασθενής ή εργαζόμενος ;
Με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης στους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να ασκούν και ιδιωτικό έργο, ενισχύεται χωρίς καμιά αμφιβολία, η επιχειρηματική εμπορευματική λειτουργία του κατ’ όνομα πια μόνο «δημόσιου» νοσοκομείου.
Πληθαίνουν τα παραδείγματα από τα νοσοκομεία που ήδη έχουν ξεκινήσει τα απογευματινά χειρουργεία, ότι προηγείται όποιος έχει να πληρώσει, οι υπόλοιποι συνεχίζουν να περιμένουν στις απαράδεκτες λίστες αναμονής.
Είναι εξοργιστικό, ότι ακούμε κυνικά ότι δεν θα να γίνει καμιά αύξηση στους μισθούς μας , που παραμένουν καθηλωμένοι εδώ και χρόνια και ότι για να συμπληρώσουμε το εισόδημα μας, μας δίνει την ατομική ‘’επιλογή’’ , να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες, να μας πληρώνουν οι ασθενείς για να ενισχύσουμε τάχα το εισόδημά μας.
Παράλληλα όλα αυτά γίνονται την στιγμή που καλούμαστε για ακόμα μια φορά σαν λαός να πληρώνουμε χαράτσι στις διαγνωστικές εξετάσεις, τα φάρμακα, τα εμβόλια κ.τ.λ δίνοντας επιπλέον δωράκια στους επιχειρηματίες του κλάδου από την τσέπη μας.
Δηλώνουμε σε όλους του τόνους , ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε να πληρώνουν οι ασθενείς στο δημόσιο σύστημα Υγείας με κανέναν τρόπο, νόμιμο ή παράνομο. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα που διαδραματίζεται εδώ και δεκαετίες στην υγεία.
Καλούμε τους συναδέλφους και το λαό της Λέσβου να απορρίψει την συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης, να μην συμμετέχει σε όλα αυτό, να μην υποκύψει σε εκβιασμούς και τρομοκρατία και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα :
•Καμία εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του νοσοκομείου. Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
•αύξηση των μισθών μας, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας,
•Προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού
•Να καλυφθούν όλα τα κενά του οργανισμού του ΒΓΝΜ
•Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Συμμετέχουμε την Τετάρτη 27/3 στην στάση εργασίας που κήρυξε η ΟΝΓΕ ενάντια στην λειτουργία των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων και στην κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο στις 12.00 μ.μ και καλούμε την Ένωση των γιατρών να οργανώσει εδώ και τώρα με συνελεύσεις, ανακοινώσεις κ.τ.λ, τον αγώνα ενάντια στην λειτουργία των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων και γενικά στο ξήλωμα της δημόσιας υγείας».

 

 

To top