Οι αυξήσεις νερού της ΔΕΥΑΛ μονοπώλησαν τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Οι αυξήσεις νερού της ΔΕΥΑΛ μονοπώλησαν τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Εν μέσω αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων συζητήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στο δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης το το θέμα των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ   μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Παναγιώτης Βάλεσης   τόνισε πως κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με τις αυξήσεις ήταν όμως αναγκαίες λόγω των συσσωρευμένων οφειλών της ΔΕΥΑΛ προς τη ΔΕΗ καθώς και τα προβλήματα εισπραξιμότητας  απλήρωτων λογαριασμών, που δημιουργούν ζήτημα βιωσιμότητας στην εταιρεία .

«Επιλέξαμε και οι δύο Δήμοι να πάρουμε μία απόφαση, αναγκαία στον παρόντα χρόνο. Αντίστοιχες αυξήσεις έχουν κάνει κι άλλες ΔΕΥΑ, που και αυτές δεν ήθελαν αλλά αναγκάστηκαν. Τα μόνα μας έξοδα είναι οι εισπράξεις από το νερό, άρα, για να κινηθεί η ΔΕΥΑΛ θα πρέπει να εισπράττει λογαριασμούς», υπογράμμισε  χαρακτηριστικά και πρόσθεσε  πως μέσα στις επόμενες μέρες θα υπογραφεί μία σύμβαση για 13.000 καινούργια υδρόμετρα στον Δήμο Δυτικής Λέσβου αλλά και στο Δήμο Μυτιλήνης.

Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Πανάγος Κουφέλος  έκανε λόγο για «μεθόδευση» και  «τακτικισμό» σχετικά με τον τρόπο που πέρασε από τη Δημοτική Αρχή το μέτρο των αυξήσεων της ΔΕΥΑΛ και ζήτησε από τον κ. Βάλεση να απαντήσει για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Από την άλλη ο δημοτικός σύμβουλος Προκόπης Τζιμής ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους και επιτέθηκε για άλλη μια φορά προσωπικά το Δήμαρχο Μυτιλήνης με βαρύς χαρακτηρισμούς κάνοντας λόγο για «πολιτική κενότητα του ανδρός»

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Νίκος Καρασάββας απάντησε στον κ. Τζιμή λέγοντας του ότι ο λόγος που τέθηκε προς ψήφιση στην Επιτροπή ήταν επειδή υπήρχε ζήτημα περιορισμένου χρόνου και έπρεπε να λειτουργήσει η επιχείρηση η οποία είχε εκκρεμότητες με τον προϋπολογισμό της.

Στη συζήτηση παρέστη και ο Οικονομικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΛ Μιχάλης Μαραμπούτης, ο οποίος απάντησε  σε ερωτήσεις για το χρέος της ΔΕΥΑΛ καθώς και για το πόσο θα επιβαρυνθούν οι πολίτες από τις αυξήσεις. Ο κ. Μαραμπούτης είπε ότι οι ανείσπρακτες οφειλές  είναι περίπου 8.000.000 ευρώ, και τόνισε ότι ασκούν συνέχεια πιέσεις στους «κακοπληρωτές» να ξεχρεώσουν τους λογαριασμούς τους. Επίσης, είπε πως υπάρχουν πολλοί που έχουν κάνει και διακανονισμούς έως 50 άτοκες δόσεις, ανάμεσά τους και πολλά ξενοδοχεία της Λέσβου. Για τα υδρόμετρα, συμπλήρωσε, πως αυτή τη στιγμή το Νεοχώρι και ο Σταυρός είναι τα μοναδικά χωριά που δεν έχουν και πως οι καταναλωτές που ζουν εκεί πληρώνουν απλά το πάγιο.

Αίσθηση όμως προκάλεσε η τοποθέτηση του  πρώην προέδρου  της ΔΕΥΑΛ και μέλος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης,  Γιώργου Φλώρου ο οποίος αφού  ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η εταιρεία κατά τη διάρκεια της θητείας του, τόνισε ότι συμφωνεί με τις αυξήσεις και ότι κατά την άποψη του θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερες. Ο ίδιος είπε, μάλιστα, ότι η λύση είναι να υπάρξει ένα ενιαίο τιμολόγιο για όλη την Λέσβο -επισημαίνοντας την τεράστια διαφορά ανάμεσα στο Δήμο Μυτιλήνης και το Δήμο Δυτικής Λέσβου- προκειμένου να μην υπάρχουν «πατρίκιοι» και «πληβείοι»  ενώ τόνισε πως «ο μεγάλος ασθενής για τη ΔΕΥΑΛ είναι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου».

Ν. Τσιριγώτη: Δεν γίνεται το μάρμαρο να το πληρώσει πάλι ο λαός της Λέσβου

Η επικεφαλής της ΛΑΣ τόνισε ότι «σε μία εποχή που η ακρίβεια μαστίζει, δεν γίνεται το μάρμαρο να το πληρώσει πάλι ο λαός της Λέσβου» και διαμαρτυρήθηκε για το κλείσιμο του μικροφώνου της από τον κ. Προβέτζα κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης – συνομιλίας που είχε με τον Πανάγο Κουφέλο υπογραμμίζοντας πως όσα χρόνια είναι Δημοτική Σύμβουλος πρώτη φορά της κλείνουν το μικρόφωνο με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Προβέτζα να απαντά πως έκλεισε το μικρόφωνο και στον κ. Κουφέλο και ότι η κα Τσιριγώτη το πήρε προσωπικά.

Παρέμβαση από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου

Σε παρέμβαση που έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου Γιάννης Ζαφειρίου τόνισε πως «το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα» και είπε πως «η συζήτηση αυτή θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της Δημοτικής Επιτροπής» ζητώντας από την Δημοτική Αρχή να πάρει πίσω την απόφαση για τις αυξήσεις.

Κουφέλος: Σας καλώ να ανακαλέσετε την απόφαση

Ο Πανάγος Κουφέλος, τέλος,  απαντώντας σε σχετικό σχόλιο της κα.ς Τσιριγώτη για τη διαφορά απόψεων μεταξύ παράταξης Κουφέλου και Γιώργου Φλώρου – που ζήτησε ακόμη περισσότερες αυξήσεις-  είπε ότι δεν υπάρχει «γραμμή» στην παράταξη και ο καθένας είναι ελεύθερος να υποστηρίζει τις απόψεις του. Ζήτησε από τον Δήμαρχο Παναγιώτη Χριστόφα να ανακαλέσει την απόφαση αυτή ενώ ανέφερε ότι έχει γίνει προσφυγή κατά της απόφασης της δημοτική επιτροπής.

To top