Η πρώτη οδοντοθεραπεία σε ΑμεΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Η πρώτη οδοντοθεραπεία σε ΑμεΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Με επιτυχία στέφθηκε το πρώτο χειρουργείο οδοντοθεραπείας ΑμεΑ υπό γενική αναισθησία σε 19 ετών ασθενή στο Γ.Ν.Μ. «Βοστάνειο», ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην οδοντοθεραπεία των ΑμεΑ, στο νησί της Λέσβου. Το χειρουργείο στόχευε στην ολική αποκατάσταση των νόσων της στοματικής κοιλότητας σε μια συνεδρία, βάσει σχεδίου θεραπείας, που περιελάβανε εξαγωγές, εμφράξεις, θεραπεία ουλίτιδας και φθορίωση και το οποίο καταρτίστηκε σε προηγούμενο κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο.

«Mετά την συνάντηση των συλλόγων- φορέων – δομών Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Λέσβου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με θέμα την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας οδοντιατρική κάλυψη ΑΜΕΑ , στις 7 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Γ.Ν.Μ. «Βοστάνειο», πιλοτικό Χειρουργείο Οδοντοθεραπείας ΑμεΑ υπό γενική αναισθησία σε 19 ετών ασθενή.

 

Το παραπάνω είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς ολοκλήρωσης μιας πολύμηνης προσπάθειας, που ξεκίνησε με την επικοινωνία και μια πρώτη καταγραφή των αναγκών των ατόμων και συλλόγων ΑμΕΑ της Λέσβου, συνεχίστηκε με τον εξοπλισμό της χειρουργικής αίθουσας με τροχήλατο, που εμπλούτιζε τις δυνατότητες πέραν των άλλων και για θεραπείες οδοντικής χειρουργικής (εμφράξεων), αλλά και περιοδοντικών νόσων. Σημαντικός σταθμός στην πορεία αυτή ήταν και η επίσκεψη – εκπαίδευση στο Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας, που θεωρείται το κέντρο αναφοράς στη χώρα σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα είδη θεραπειών και η συμμετοχή της κοινής ομάδας Οδοντιατρικού – Αναισθησιολογικού στο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής και Οδοντιατρικής Ειδικής Φροντίδας.

Η ομάδα του Οδοντιατρικού Τμήματος αποτελούνταν από την κ. Χατζηλία Αικατερίνη (Διευθύντρια), τον κ. Ψηφή Στέργιο (Επικουρικό), την κ. Παππά Αντριανή (Νοσηλεύτρια),και η ομάδα του Αναισθησιολογικού Τμήματος από την κ. Μάκρα Λουκία (Διευθύντρια) την κ. Σγουρού Κωνσταντίνα (Επιμελήτρια Α΄) και την κ. Γεωργακέλλη Αντωνία (Νοσηλεύτρια).

Στόχος αποτελεί η καθιέρωση τακτικών μηνιαίων χειρουργείων υπό γενική αναισθησία, που θα εξυπηρετεί λίστες ατόμων ΑμΕΑ άνω των 16 ετών, ώστε να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα για κάλυψη των αναγκών των ευαίσθητων αυτών συνανθρώπων μας στο Νοσοκομείο μας, χωρίς να απαιτείται μετακίνηση σε νοσοκομεία των Αθηνών».

To top