Επέστρεψε στην Πλατεία Ελευθερίας η προτομή του Βασίλη Παπαγιάννη

Επέστρεψε στην Πλατεία Ελευθερίας η προτομή του Βασίλη Παπαγιάννη

Η καινούργια προτομή του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών, στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά, Βασίλη Παπαγιάννη τοποθετήθηκε, χθες Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Ελευθερίας.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι», ο ήρωας Βασίλης Παπαγιάννης, ο Ταγματάρχης του Τάγματος των Λέσβιων στο 5ο Σύνταγμα του Αρχιπελάγους που έπεσε μαζί με εκατοντάδες άνδρες από τη Λέσβο στη Μάχη του Σκρά στις 17 Μαΐου του 1918, «επέστρεψε» στην πλατεία Ελευθερίας στο Κιόσκι.

Η προτομή του είχε αρχικά στηθεί με έρανο ανάμεσα σε επιζήσαντες αλλά και οικογένειες των εκατοντάδων νεκρών Λέσβιων συμπολεμιστών του, ενώ ακολούθησε η μεταφορά του στα μεταπολεμικά χρόνια στο πάρκο του Αγίου Ευδοκίμου όπου και βανδαλίστηκε και καταστράφηκε.

Ο Σύλλογος των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας νέας προτομής. Η περιφέρεια βορείου Αιγαίου αποδέχτηκε την πρόταση και με απόφαση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και της τότε Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Αναστασίας Αντωνέλλη ανατέθηκε σε δυο νέους γλύπτες από τη Λέσβο, στο Γιάννη Καλάργαλη και στον Κώστα Παυλιδέλλη να τη φιλοτεχνήσουν.

Η μαρμάρινη, από Πεντελικό μάρμαρο, προτομή στήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας στο Κιόσκι, με την ελπίδα του ευπρεπισμού της και της λειτουργίας της ως πραγματική πλατεία και δημόσιος χώρος πρασίνου.

Τη διαδικασία της τοποθέτησης της προτομής από τους δυο γλύπτες, της οποίας τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν σε ειδική τελετή στις 17 Μαΐου ανήμερα της επετείου της Μάχης του Σκρά, παρακολούθησαν ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας καθώς και ο Στρατηγός Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ Γρηγόρης Μπουντλιάκης.

To top