Τα ερωτήματά του σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής Οριστικών Αποζημιώσεων των Πυρόπληκτων περιοχών Βρίσας, Βατερών και Σταυρού έθεσε ο Βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Αναλυτικά στη δήλωσή του αναφέρει τα εξής:
Τον Ιούλιο του 2022, μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε την περιοχή, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και τις υποδομές των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων καθώς και σε μεγάλο τμήμα του Πευκοδάσους της περιοχής.
Παραμονές των εκλογών, δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 2985/Β’ Τεύχος/6-5-2023, οι δυο ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπ’ αριθμ. 68208ΕΞ2023 και υπ’ αριθμ. 68306ΕΞ2023, για την χορήγηση προκαταβολής αποζημίωσης για την αντιμετώπιση ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κατά μη κύριο επάγγελμα αγρότες, αντίστοιχα, με βάσει τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου Ενισχύσεων (ΟΣΔΕ).
Τα ποσά για τους κατά μη κύριο επάγγελμα αγρότες, ήταν 25,20 ευρώ/ελαιόδεντρο και 16,80 ευρώ/δένδρο, των άλλων δενδροειδών καλλιεργειών, καθώς και 612,5 ευρώ/στρέμμα για αμπέλια.
Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του Μητρώου Αγροτών (ΜΑΑΕ) ήταν 50,4 ευρώ/ελαιόδενδρο, 33,6 ευρώ/δένδρο άλλων καλλιεργειών και 1225 ευρώ/στρέμμα για τα αμπέλια.
Με ζητούμενο τη πλήρη ανασύσταση του ελαιώνα από όλους τους ελαιοκτήμονες, προκαλεί απορία ο διαχωρισμός ως προς το ύψος των αποζημιώσεων για ζημιές του φυτικού κεφαλαίου μεταξύ των αγροτών, κατά κύριο επάγγελμα και μη κύριο επάγγελμα, αφού την ίδια καταστροφή υπέστησαν στο φυτικό κεφάλαιο, η δε προκαταβολή των αποζημιώσεων χορηγήθηκε από τη κρατική αρωγή.
Για τους ιδιοκτήτες πυρόπληκτων ελαιοκτημάτων εκτός Μητρώου Αγροτών (ΜΑΑΕ) και εκτός ΕΛΓΑ, δεν προβλέφθηκε ουδεμία προκαταβολή αποζημίωσης ανασύστασης των ελαιοκτημάτων τους.
Όσοι δε, είχαν εκμισθωμένα τα ελαιοκτήματά τους, την προκαταβολή έλαβαν οι μισθωτές, χωρίς να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης και πιθανώς να καταγγείλουν αργότερα και τα μισθωτήρια τους, αφού δεν υπάρχουν ελαιόδεντρα.
Εν συνεχεία, τον Αύγουστο του 2023, μετέβησαν στην πυρόπληκτη περιοχή, κλιμάκια εκτιμητών του ΕΛΓΑ, για την πλήρη καταγραφή και εξατομίκευση των ζημιών, ανά περίπτωση πληγέντος.
Έκτοτε καμία ενημέρωση για την πορεία των αποζημιώσεων, ούτε της Υπηρεσίας Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Λέσβου, ούτε των φορέων της περιοχής, Τοπική Κοινότητα – Δήμος Δυτικής Λέσβου.
Επειδή το ύψος της προκαταβολής για τη διαδικασία της αντιμετώπισης των ζημιών στα φυτικά μέσα παραγωγής είναι ελάχιστο και δεν επαρκεί για την κάλυψη του κόστους, ούτε των αρχικών εργασιών ανασύστασης των ελαιοκτημάτων (κόψιμο δένδρων, εκρίζωση, περιφράξεις κ.ά.).
Επειδή η απώλεια εισοδήματος, τους έχει φέρει σε δεινή οικονομική θέση, σε συνδυασμό με την ακρίβεια και έχουν πρόβλημα ουσιαστικής επιβίωσης.
Οι κκ Υπουργοί ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
1. Εάν έχουν συνταχθεί από τον ΕΛΓΑ οι πίνακες Οριστικών Αποζημιώσεων των ζημιών όλων των πυρόπληκτων, σε φυτικά μέσα παραγωγής;
2. Προτίθεστε να ενοποιήσετε τις ίδιες αποζημιώσεις για όλους τους πυρόπληκτους χωρίς κατηγοριοποίηση επαγγέλματος;
3. Πότε προβλέπεται να καταβληθούν οι υπολειπόμενες, της προκαταβολής, αποζημιώσεις, σύμφωνα με τους παραπάνω οριστικούς πίνακες;
4. Εάν θα καταβληθούν στους πληγέντες πυρόπληκτους, αποζημιώσεις και πότε, για ζημιές που υπέστησαν στις υποδομές των αγροτικών εκμεταλλεύσεων (αποθήκες, γεωργικά εφόδια και εξοπλισμός, αντλιοστάσια, δίκτυα άρδευσης, περιφράξεις κ.ά.);
5. Εάν θα καταβληθεί αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος από την καύση του ανηρτημένου ελαιοκάρπου, ελαιοκομικής περιόδου 2022- 2023 αλλά και επόμενων ετών;
6. Εάν θα αποζημιωθούν και οι ιδιοκτήτες πυρόπληκτων ελαιοκτημάτων, που δεν είναι στο Μητρώο Αγροτών, ούτε στον ΕΛΓΑ και εξαιρέθηκαν της προκαταβολής, προκειμένου να ανασυστήσουν και να ξαναβάλουν στην παραγωγική διαδικασία τα ελαιοκτήματά τους, με βάσει τα δεδομένα στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ (Ε9);
7. Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την περίπτωση ιδιοκτητών – εκμισθωτών, πυρόπληκτων ελαιοκτημάτων, για τα οποία έλαβαν βάσει ΟΣΔΕ, προκαταβολή οι μισθωτές, δεν προχωρούν σε ανασύσταση τους και εγκαταλείπουν τα ελαιοκτήματα, ελλείψει φυτικού κεφαλαίου;
8. Εάν έχει εκπονηθεί και τεθεί σε εφαρμογή, σχέδιο διαχείρισης και αποκατάστασης του καμένου πευκοδάσους της περιοχής, Τ.Κ. Σταυρού – Βρίσας – Βατερών;».