24 χρόνια κέντρο πρόληψης «ΠΝΟΗ» με ένα αβέβαιο μέλλον!

24 χρόνια κέντρο πρόληψης «ΠΝΟΗ» με ένα αβέβαιο μέλλον!

Από το 2000 λειτουργεί το κέντρο πρόληψης «ΠΝΟΗ» στη Μυτιλήνη, το οποίο το απόγευμα της Κυριακής έκοψε την πίτα του στο ξενοδοχείο «Elysion» με τον πρόεδρο του κέντρου Παναγιώτη Προβέτζα να κάνει έναν σύντομο απολογισμό της χρόνιας που πέρασε και να εκφράζει την ανησυχία του για το κλείσιμο όλων των κέντρων πρόληψης της χώρας το 2027 καθώς με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση την κατάργηση φορέων πρόληψης και θεραπείας της χώρας.

Με το μέλλον για την «ΠΝΟΗ» να είναι αβέβαιο ο κ. Προβέτζας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μαζί με τα υπόλοιπα κέντρα πρόληψης εκφράζουμε πολλές επιφυλάξεις γιατί θεωρούμε ότι η κοινωνία μας θα χάσει την πρόληψη. Ελπίζουμε οι αρμόδιοι φορείς θα καταλάβουν την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτών των κέντρων και θα πράξουν το σωστό».

Η ψυχολόγος του κέντρου Σοφία Κιστάνη τόνισε στην ομιλία της ότι μόνο το 2023 η «ΠΝΟΗ» πραγματοποίησε 49 εκπαιδευτικά προγράμματα εκ των οποίων τα 19 ήταν για εφήβους, τα έξι για γονείς και τα 23 για παιδιά δημοτικού. Μάλιστα, δημιουργήθηκε και διαδικτυακή ομαδα διακοπής καπνίσματος ενώ το επιστημονικό προσωπικό της «ΠΝΟΗ» γύρισε τη Λέσβο από άκρη σε άκρη για να ενημερωθούν όσα περισσότερα άτομα μπορούν για τις εξαρτήσεις.

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χρίστοφας παίρνοντας τον λόγο είπε ότι θα ήταν μια καλή ιδέα για την κεντρική πολιτική της χώρας τα κέντρα πρόληψης από το 2027 και μετά ανήκουν στους Δήμους.

«Οι υπηρεσίες του νοσοκομείου ήταν και θα παραμείνουν πάντοτε στη διάθεση σας για να έχουμε μια καλή συνεργασία με έναν σκοπό να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες σε αυτούς και σε αυτές που έχουν ανάγκη», υπογράμμισε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Καμπούρης. Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Καίτη Στρατάκη ευχαρίστησε από καρδιάς το κέντρο πρόληψης για την ενημέρωση που δέχονται οι μαθητές στα σχολεία από το επιστημονικό προσωπικό της «ΠΝΟΗ».  

To top