Την ένταξη των έργων αποκατάστασης πέντε εκκλησιαστικών μνημείων που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές στον καταστροφικό σεισμό του 2017 που έπληξε τη Λέσβο ζητά ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεόδωρος Βαλσαμίδης σε επιστολή του στον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και τον Αντιπεριφερειάρχη Στρατή Κυρατζή.
Αναλυτικά η επιστολή έχεις ως εξής:
Σε συνέχεια της σημερινής συζήτησης στην Περιφερειακή Επιτροπή για το θέμα της έγκρισης του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το έτος 2024, σας καταθέτω και γραπτώς την πρόταση που κατέθεσα για την ένταξη των έργων αποκατάστασης 5 εκκλησιαστικών μνημείων που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές στον καταστροφικό σεισμό του 2017 που έπληξε το νησί της Λέσβου και πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι στα εξής μνημεία: Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου Πλωμαρίου, Ιερός Ναός Αγ. Παρασκευής Ακρασίου, Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μεγαλοχωρίου, Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής Βρίσας και Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Αφάλωνα.
Για την αποκατάσταση των εν λόγω μνημείων είχαμε χρηματοδοτήσει το έτος 2017 με πόρους τος Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τις μελέτες αποκατάστασης τους, οι οποίες υλοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι Ναοί βρίσκονται με υποστυλώσεις και προσωρινά μέτρα αντιστήριξης και άρσης της ετοιμορροπίας, παρακαλώ όπως δοθεί προτεραιότητα στην ένταξη των εν λόγω έργων αποκατάστασης στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορ.Αιγαίου με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.
Τέλος, σας ζητώ να επανεξετάσετε την πρόταση σας για απένταξη από το Τεχνικό Πρόγραμμα της «ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΡΙΣΑΣ ΑΠΟ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣΔΟΝΗΣΗΣ» Π/Υ 35.000 € που είναι ενταγμένη από το 2021 στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας και δεν έχει μέχρι σήμερα ξεκινήσει να υλοποιείται. Ο Ναός του Αγ. Κωνσταντίνου μετά από συντονισμένες ενέργειες των τοπικών φορέων έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο και έτσι αποφεύχθηκε η κατεδάφιση του. Είναι συνεπώς απολύτως απαραίτητο, πέρα των μέτρων που απαιτούνται για την άρση της ετοιμορροπίας, να χρηματοδοτηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες προκειμένου να είναι εφικτή κάποια στιγμή η αποκατάσταση του μνημείου. Αν μη τι άλλο η Βρίσα και οι κάτοικοι της το δικαιούνται.
Με τιμή
Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου
Αντιπρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής