Κάλεσμα σε κινητοποίηση από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου απευθύνει  το Εργατικό Κέντρο Λέσβου με αφορμή τις νέες αυξήσεις στα φάρμακα, στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη και στις 11 το πρωί στο πάρκο απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια δυναμώνει και το εισόδημά μας δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες μας σε βασικά είδη, σε τρόφιμα, στο ρεύμα, σε λογαριασμούς και έξοδα που τρέχουν συνεχώς.
Την ίδια στιγμή που βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πραγματοποιήσουμε μέχρι και απλές ιατρικές πράξεις, η κυβέρνηση επιτίθεται ακόμη μια φορά στην υγεία των ασφαλισμένων, με την αύξηση της συμμετοχής τους σε φάρμακα, που μεγαλώνει ακόμη και μέχρι 50% σε πολλές περιπτώσεις.
Οι αυξήσεις αφορούν εκατοντάδες σκευάσματα, λόγω των χειρισμών του υπουργείου Υγείας στο ποσοστό κάλυψης της τιμής τους από τον ΕΟΠΥ. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας, μειώνει πολλές από τις ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων, αυξάνοντας έτσι τη διαφορά μέχρι τη λιανική τιμή, διαφορά την οποία πληρώνει έτσι κι αλλιώς ο ασφαλισμένος πλέον της συμμετοχής του.
Για παράδειγμα, σκεύασμα με λιανική τιμή 10 ευρώ, «ασφαλιστική τιμή» 9 ευρώ και συμμετοχή ασθενούς 15%, κόστιζε μέχρι σήμερα 1,5 ευρώ (λόγω της συμμετοχής 15%) συν 1 ευρώ λόγω διαφοράς λιανικής – ασφαλιστικής τιμής, σύνολο 2,5 ευρώ. Με μια μείωση της «ασφαλιστικής τιμής» στα 8 ευρώ, προστίθεται άλλο 1 ευρώ που επιβαρύνει την τσέπη του ασθενούς.
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση σκευάσματος για τη χοληστερίνη που με το προηγούμενο δελτίο τιμών είχε λιανική τιμή ίδια με την ασφαλιστική τιμή, στα 12,41 ευρώ, η συμμετοχή του ασφαλισμένου ήταν 3,10 ευρώ. Ενώ, με την αναθεώρηση του δελτίου τιμών, η ασφαλιστική τιμή πέφτει στα 7,29 ευρώ, επομένως η επιβάρυνση του ασφαλισμένου υπερτριπλασιάζεται, στα 6,94 ευρώ!
Όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που ήδη πληρώνουμε πανάκριβα την φαρμακευτική μας περίθαλψη. Να σημειωθεί επίσης ότι, το 2021 ο λαός μας πλήρωσε 1,6 δις ευρώ για τη συμμετοχή του στα φάρμακα. Η απάντηση της κυβέρνησης, μέσω του Υπουργού Υγείας δε, στις ανησυχίες των ασφαλισμένων, «για να μην επιβαρύνονται να επιλέγουν το φθηνότερο φάρμακο», είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη και μας δείχνει για ακόμα μία φόρα που οδηγείται η υγεία του λαού, στην πλήρη εμπορευματοποίησή της.

O αγώνας απέναντι στην πολιτική που δεν λογαριάζει ανθρώπινες ζωές
και κοστολογεί την υγεία, μας αφορά όλους!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όλους τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τα σωματεία και τους φορείς του νησιού να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα:
• Κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής των ασθενών στις πληρωμές φαρμάκων.
• Η φαρμακευτική περίθαλψη δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα και πρέπει να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Απαντάμε αγωνιστικά και διεκδικητικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Τετάρτης 28 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη
και στις 11 το πρωί στο πάρκο απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής.

 

 

 

 

 

To top