Μάθε Μπριτζ στον Σύλλογο Λεσβιακού Αγωνιστικού Μπριτζ

Μάθε Μπριτζ στον Σύλλογο Λεσβιακού Αγωνιστικού Μπριτζ

Είναι το δημοφιλέστερο πνευματικό παιχνίδι σε όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα ένα πνευματικό άθλημα στρατηγικής και τεχνικής, συναφές με το σκάκι, αλλά πιο κοινωνικό. Είναι το μαζικότερο παιχνίδι στον κόσμο και αυτό έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες, δεδομένου ότι διεξάγονται αγώνες που ξεπερνούν σε συμμετοχή τους εκατό χιλιάδες παίκτες! Σε πολλές χώρες μάλιστα διδάσκεται στα σχολεία.

Προέρχεται από το αγγλικό παιγνίδι Whist που μετεξελίχτηκε προς τα τέλη του 19ου αιώνα σε Bridge Whist και στη συνέχεια πολύ γρήγορα στα μέσα της δεκαετίας 1920 –1930, δημιουργήθηκε το Αγωνιστικό (Duplicate) Μπριτζ που γνώρισε αμέσως μεγάλη ανάπτυξη, πρώτα στην Αμερική, μετά στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο και μετέτρεψε, στην ουσία, το Μπριτζ από παιγνίδι σε πνευματικό άθλημα.

Σήμερα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ (WBF) αριθμεί 113 χώρες – μέλη και πάνω από 1,000,000 αθλητές αγωνιστικού Μπριτζ. Στη δύναμη της, όπως και στη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (EBL), που υπάγεται στην Παγκόσμια και είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό αθλητών, ανήκουν όλες –ανεξαιρέτως – οι χώρες της Ευρώπης. Το 1995 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ αναγνωρίστηκε επίσημα σαν αθλητική Ομοσπονδία από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και το Μπριτζ μετείχε σαν άθλημα επίδειξης στην Χειμερινή Ολυμπιάδα του 2002.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία διοργανώνει την Ολυμπιάδα του Μπριτζ, όπως και τα Παγκόσμια πρωταθλήματα και Κύπελλα κάθε είδους: Open, Γυναικών, Μικτό, Νέων, Νεανίδων, Βετεράνων, Μαθητών κλπ. Ανάλογα πρωταθλήματα διοργανώνονται από τις υπαγόμενες σε αυτήν Ομοσπονδίες.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (ΕΟΜ) ιδρύθηκε το 1965 με αρχική δύναμη 3 σωματεία – μέλη και μερικές δεκάδες αθλητές. Το 1975 το αγωνιστικό Μπριτζ αναγνωρίστηκε με νόμο σαν πνευματικό άθλημα, υπαγόμενο στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Έκτοτε γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 65 σωματεία – μέλη σε όλη την Ελλάδα. Διοργανώνει κάθε χρόνο πλήθος πρωταθλημάτων ενώ εκπροσωπείται, με τις εθνικές ομάδες, στις μεγαλύτερες διοργανώσεις του εξωτερικού.

Μέλος της ΕΟΜ είναι και ο τοπικός μας Σύλλογος Λεσβιακού Αγωνιστικού Μπριτζ, ΣΛΑΜ, (slam@ hellasbridge.org)(τηλ: 2251042660) που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του, στο Ακρωτήρι Βαρειάς και ιδρύθηκε το 2002 – με πρωτοβουλία της Αναστασίας Μπαμπούλα – με πολλά ενεργά μέλη σήμερα, έχοντας στο ενεργητικό του αρκετές πανελλήνιες περιφερειακές διοργανώσεις, τοπικούς αγώνες, εκδρομικά τουρνουά, καθώς και τουρνουά ελληνοτουρκικής φιλίας.

Πληροφορίες 6947778646 Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 18.00 – 20.00

To top