Συνάντηση Εργασίας για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

Συνάντηση Εργασίας για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 η διαδικτυακή συνάντηση εργασίας των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCOσχετικά με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Τη συνάντηση οργάνωσε η Επιχειρησιακή Γραμματεία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων που εδρεύει στη Λέσβο σε συνεργασία με την ομάδα εργασίας για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξηςτου Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκου.

Στη συνάντηση πήραν μέρος παραπάνω από 300 συμμετέχοντες από όλα τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO συμπεριλαμβανομένου και της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, μέλη της UNESCOκαι Γεωπάρκα που επιθυμούν να γίνουν μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Στόχος της συνάντησης εργασίας ήταν η εξοικείωσητων 195 Διευθύνων και στελεχών των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO σχετικά με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) της Ατζέντας 2030.

Στην έναρξη της συνάντησης ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων καλωσόρισε τους συμμετέχοντες μαζί με τον Kristof Vandenberghe, επικεφαλή του τμήματος Γεωεπιστημών και Γεωπάρκων.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στο σεμινάριο αφορούσαν την Ατζέντα 2030, γιατί είναι σημαντικοί οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO και πώς μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων.

Ειδικότερα, η Ομάδα Εργασίας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για τους ΣΒΑ στη γενική εισαγωγή, η Jutta Weber και η Elisabeth Silvaπραγματοποίησαν παρουσίαση με θέμα “Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και ΣΒΑ: Γιατί είναι ιδανικά μέρη για την εφαρμογή των ΣΒΑ”. Η Jutta Weberπαρουσίασε επίσης ένα πρότυπο για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO και τους στόχους του.

Υπήρξαν επίσης παρουσιάσεις καλών πρακτικώνΠαγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, από τον FaridMohamad Zaini RinjaniLombok ΠαγκόσμιοΓεωπάρκο UNESCO, την Emmaline RosadoGonzález Mixteca Alta, Oaxaca ΠαγκόσμιοΓεωπάρκο UNESCO (Μεξικό), τον Cristian Ciobanu Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Haţeg Country(Ρουμανία), τον Driss Achbal MGoun ΠαγκόσμιοΓεωπάρκο UNESCO (Μαρόκο) και από την JenniferDingman από το Παγκόσμιο ΓεωπάρκοStonehammer της UNESCO (Καναδάς), τα οποίαέχουν πετύχει μέσα από τις πρακτικές τους, αρκετούςαπό τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Μετά από τις παρουσιάσεις υπήρξε μια συνεδρία για να απαντηθούν οι ερωτήσεις των συμμετεχόντων. Η Jutta Weber έδωσε επίσης πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες δραστηριότητες και τις προοπτικές της ομάδας εργασίας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων σχετικά με τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Την συνάντηση έκλεισε ο καθ. Νικόλαος ΖούροςΠρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων διατυπώνοντας τα συμπεράσματα από την συνάντηση εργασίας για του Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

To Γεωπάρκο Λέσβου πρόκειται να παρουσιάσει τις δράσεις του που εντάσσονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στο ειδικό Σεμινάριο που θα διοργανωθεί από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων τον προσεχή Μάρτιο.

To top