Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: «Αξιοσημείωτες οι ροές μεταναστών στη Λέσβο»

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: «Αξιοσημείωτες οι ροές μεταναστών στη Λέσβο»

Στοιχεία για τις μεταναστευτικές ροές τον Ιανουάριο  σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα το 2023 έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζει  τη σημαντική μείωση αφίξεων στον Έβρο και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, σημειώνει όμως ότι «παραμένει αξιοσημείωτη» η κατάσταση στη Λέσβο αλλά και στη Σάμο όπου οι ροές συνεχίζονται ακόμη και εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Σημαντική μείωση των αφίξεων αιτούντων άσυλο καταγράφηκε τον μήνα Ιανουάριο στον Έβρο και, δευτερευόντως, στο νότιο-ανατολικό Αιγαίο, ενώ παραμένει αξιοσημείωτη στη Λέσβο και, δευτερευόντως, στη Σάμο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

Ο συνολικός αριθμός των αφιχθέντων ανήλθε σε 3.795,  μειωμένος κατά 30% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Δεκέμβριο του 2023. Η συνολική μείωση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023 ξεπέρασε το 70%.

Επίσης, παρατηρείται ότι, ακόμα περισσότερο, τις ημέρες με κακοκαιρία και ισχυρούς ανέμους, η μεταναστευτική πίεση αυξάνεται (αντί να μειώνεται, όπως παλαιότερα), καθώς οι διακινητές θεωρούν ότι η βροχή και ο αέρας δυσκολεύουν τον  εντοπισμό και το έργο του Λιμενικού και δεν διστάζουν να θέτουν έτσι σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Το εθνικό σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας συνεχίζει να παρουσιάζει υψηλά ποσοστά πληρότητας, λίγο κάτω από το 80%. Όμως, τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά το τελευταίο δωδεκάμηνο, καταγράφηκε σημαντική μείωση καθώς οι αποχωρήσεις ήταν σχεδόν διπλάσιες από τις αφίξεις.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου λαμβάνει όλα τα μέτρα για την αποτελεσματική φιλοξενία των αιτούντων άσυλο, με ασφάλεια για τις τοπικές κοινωνίες και τους ίδιους, σύμφωνα με τον ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνή νόμο και το εθνικό συμφέρον.

To top