Στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου

Στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης συνυπογράφει το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Αναλυτικά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου αναφέρει: 

Για άλλη μια χρονιά η μειωμένη παραγωγή λόγω της ακαρπίας του ελαιώνα του νησιού μας έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση που βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί, αφού έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην βγάλουν ούτε τα έξοδα τους αλλά και να μην μπορέσουν να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά. Από την αυξημένη τιμή του λαδιού κερδισμένοι βγαίνουν οι έμποροι και οι μεσάζοντες που κερδοσκοπούν πάνω στο δικό μας κόπο και ιδρώτα, ενώ για τους αγρότες θα μείνουν στο τέλος ψίχουλα, αφού το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό και το κόστος ζωής εκτινάσσεται συνεχώς. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί είναι διαχρονικά και συσσωρευμένα γιατί καμιά κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν τα έλυσε.

Η ανύπαρκτη μέριμνα για την προστασία της ελαιοπαραγωγής, η αναποτελεσματική δακοκτονία με τον τρόπο που γίνεται, οι χαμηλές τιμές παραγωγού κάτω του κόστους όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι επιπτώσεις απ’ την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, το πετσόκομμα των επιδοτήσεων, είναι προβλήματα που διαμορφώνουν όρους εκμηδενισμού του εισοδήματος των βιοπαλαιστών ελαιοπαραγωγών, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με τεράστιες δυσκολίες όσο αφορά την επιβίωση και την συνέχιση της ελαιοκαλλιέργειας. Παράλληλα το δικό τους γολγοθά ανεβαίνουν οι κτηνοτρόφοι του νησιού αφού αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τις επιζοωτίες που πλήττουν τις εκτροφές τους τον τελευταίο καιρό. Ο εφιάλτης της ευλογιάς αν και περιορισμένος σε μια εκτροφή συνεχίζει να τους ανησυχεί. Ο δε καταρροϊκός πυρετός με τον «ορότυπο

16» βάζει τους κτηνοτρόφους σε ένα άνισο αγώνα με μεγάλο κόστος και μειωμένη παραγωγή σε προϊόν και κεφάλαιο.

Η απουσία της κρατικής στήριξης και η έλλειψη αποζημιώσεων τους σπρώχνει στον αφανισμό. Όλα συγκλίνουν ότι εγκατάλειψη και ερημοποίηση της υπαίθρου θα συνεχιστεί, αφού η ζωή παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη με τις δομές υγείας υποστελεχωμένες, τις σχολικές υποδομές υποβαθμισμένες, ακόμα και υπηρεσίες όπως υποκαταστήματα των τραπεζών και των ΕΛΤΑ να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, δημιουργώντας μια αφόρητη μη βιώσιμη καθημερινότητα. Λεφτά υπάρχουν αλλά η κυβέρνηση επιλέγει να στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι εμάς, Διαχρονικά, ό,τι έχουμε κατακτήσει ήταν αποτέλεσμα της δικής μας δράσης, με κινητοποιήσεις, μπλόκα, συλλαλητήρια, πίεση προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Ούτε ήθελαν ούτε μας έδωσαν κάτι χωρίς να το διεκδικήσουμε και να το κατακτήσουμε με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή μας. Αυτός είναι ο δρόμος που χρειάζεται και σήμερα να πορευτούμε και είναι μονόδρομος! Γυρνάμε την πλάτη σε όσους προσπαθούν να σπείρουν την απογοήτευση και τη μοιρολατρία. Γι’ αυτό τώρα είναι ανάγκη για κοινό συντονισμό και αγώνα όλων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Τα προβλήματα είναι κοινά όπως και το πάγιο αίτημα για αξιοπρεπή διαβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. Η Ομοσπονδία σας καλεί να πάρετε ενεργά μέρος στη διεκδίκηση των αιτημάτων που βάζει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, να γίνετε ενεργά μέλη των αγροτικών συλλόγων σε όποια χωριά υπάρχουν, να βάλουμε στόχο να δημιουργήσουμε νέους αγροτικούς συλλόγους και όλοι μαζί μαχητικά να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε:

§ Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά που αγγίζει όλη τη χώρα, για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

§ Άμεση και πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την απώλεια σε παραγωγή και κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό. Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα και οι επιδοτήσεις στις πληγείσες εκτροφές για το χρονικό διάστημα μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού.

§ Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

§ Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

§ Κατηγορηματικό όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες

αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

§ Πάλη για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

§ Στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών κτηνιατρείων για γρήγορο, αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στους κτηνοτρόφους.

§ Να λειτουργήσει στο νησί δημόσιος αποτεφρωτήρας για καύση ζωικών αποβλήτων».

§ Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Να σταματήσει η απαράδεκτη λογική του «κόστους – οφέλους» που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν. Η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν είναι κόστος.

To top