Συνεχίζεται την Τρίτη η δίκη των «16» για κατασκοπεία

Συνεχίζεται την Τρίτη η δίκη των «16» για κατασκοπεία

Με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης και την απολογία ενός κατηγορούμενου συνεχίσθηκε σήμερα Δευτέρα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου η δίκη των 16 ατόμων μελών MKO που κατηγορούνται για κατασκοπεία και  διακίνηση πληροφοριών στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Η δίκη ξεκίνησε το πρωί διέκοψε όμως για να κληθούν να καταθέσουν οι δυο βασικοί μάρτυρες από το λιμενικό σώμα οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν ενώ ένας εκ των δύο έστειλαν επιστολή πως απουσιάζει στο εξωτερικό μεταπτυχιακές σπουδές και δε θα μπορέσει να παρευρεθεί. Αμέσως μετά, κατέθεσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις επιχειρησιακού σχεδιασμού, τι μέσα χρησιμοποιούσαν για τον εντοπισμό των λεμβών, από που μάθαιναν πληροφορίες για τις βάρκες στη γειτονική χώρα, για τις συνομιλίες στο WhatsApp και τι συζητούσαν σε αυτές.

Ο διάσωστης Ιάσονας Αποστολόπουλος ήταν ο μάρτυρας που κέντρισε το ενδιαφέρον της έδρας για τις λεπτομερείς απαντήσεις του. Κατά την κατάθεσή του, τόνισε, ότι εκείνη την περίοδο είχαν τρία σημαντικά εργαλεία οι εθελοντές στα χέρια τους: τα κιάλια με τα οποία μπορούσε κάποιος να εντοπίσει μία λέμβο με πρόσφυγες και όπως είπε ήταν «ζωτικής σημασίας» προκειμένου να ενημερώσει και να προετοιμαστούν τόσο για τη διάσωση εντός της θάλασσα όσο και για βοήθεια όταν θα βγουν οι πρόσφυγες στη στεριά, τους ασυρμάτους και τη συνομιλία στο WhatsApp όπου λαμβάνανε πληροφορίες για τις βάρκες και που βρίσκονται. Εξήγησε πως κάθε άνθρωπος που έχει σκάφος είναι υποχρεωτικό να φέρει VHF και να ακούει τα ανοιχτά κανάλια του Λιμενικού Σώματος.

Γύρω στις 2 το μεσημέρι ξεκίνησε να απολογείται ο πρώτος κατηγορούμενος Νάσος Καρακίτσος (πρώην επιχειρησιακός δ/ντης της ERCI), ο οποίος δήλωσε θυμωμένος ότι δεν ήρθε να καταθέσει στη δίκη έστω και ένας μάρτυρας από το Λιμενικό Σώμα παρόλο που είχαν μία συνεργασία την περίοδο της προσφυγικής κρίσης. Πάντα, όπως είπε, όταν πληροφορούνταν ότι βάρκα με πρόσφυγες βρίσκεται στη θάλασσα και κατευθύνεται προς τη Λέσβο, ενημέρωνε πρώτα το Λιμενικό Σώμα και έπαιρνε οδηγίες από τις Αρχές ενώ δήλωσε πως εκείνος αλλά και συγκατηγορούμενοί του δεν ήρθανε στη Λέσβο ούτε για να κατασκοπεύσουνε ούτε για άλλες παράνομες πράξεις, ήρθαν για να βοηθήσουνε.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο Τρίτη 30 Ιανουαρίου με τις απολογίες των υπόλοιπων κατηγορούμενων.

To top