Τα καθήκοντά του ανέλαβε ο νέος Αντιδήμαρχος Συντονισμού Κοινοτήτων και Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών για το Δήμο Δυτικής Λέσβου, Γιώργος Μακρογιάννης.Η νέα Αντιδημαρχία που εισήγαγε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος στο νέο μοντέλο διοίκησης του μεγαλύτερου Δήμου σε έκταση του Βορείου Αιγαίου, με τις 36 τοπικές κοινότητες, με στόχο να αποτελέσει τον άμεσο συνδετικό κρίκο μεταξύ των τοπικών συμβουλίων και της δημοτικής αρχής, αρχίζει και γίνεται ήδη ορατός σαν θεσμός, συμβάλλοντας σημαντικά στην καταγραφή των προβλημάτων για την ακόμα πιο άμεση παρέμβαση των θεματικών Αντιδημαρχιών.
Η κακοκαιρία μάλιστα της 15ης Ιανουαρίου, που προκάλεσε μεγάλες ζημιές κατά κύριο λόγο στην αγροτική οδοποιία, ανέδειξε ακόμη πιο εμφατικά τη χρησιμότητα του νέου αυτού θεσμού, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να έρχεται κατευθείαν σε επαφή με τους Προέδρους και να βοηθά τόσο στην καταγραφή των προβλημάτων, όσο και στην παρέμβαση των θεματικών Αντιδημαρχιών.
Οι πρώτες συναντήσεις με τις τοπικές κοινότητες
Πιο αναλυτικά και μετά τις πρώτες εθιμοτυπικές επισκέψεις σε κοντινές στην Καλλονή τοπικές κοινότητες, ο κ. Μακρογιάννης συναντήθηκε στις 19/1 με τον Πρόεδρο των Παρακοίλων Παναγιώτη Γιαννιόγλου και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου, με μείζον ζήτημα εκείνη την περίοδο την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών της κακοκαιρίας.
Στις 20/1 και κυρίως για το ίδιο ζήτημα των ζημιών της κακοκαιρίας, ο κ. Μακρογιάννης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Άγρας Ιγνάτη Ιντζιρτζή και στις 23/1 με τον Πρόεδρο του Σκουτάρου Χαράλαμπο Καραβασίλη, καταγράφοντας τις ζημιές που προκλήθηκαν ομοίως από την κακοκαιρία στην παραλία της Ανάξου και πρέπει να διευθετηθούν. Την ίδια μέρα, ο Αντιδήμαρχος Συντονισμού Κοινοτήτων συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Πέτρας Ιωάννη Παπουτσάνη, όπου συζητήθηκαν τα αιτήματα της κοινότητας προς τη δημοτική αρχή.
Η τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Μακρογιάννη ήταν στις 26/1 με τον Πρόεδρο της Κάπης Στρατή Χαλβατζή και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου και μέσα στο επόμενο διάστημα οι συναντήσεις αυτές θα εντατικοποιηθούν, προκειμένου να χαρτογραφηθούν πλήρως τα αιτήματα και οι ανάγκες και των 36 τοπικών κοινοτήτων του Δήμου και να συνταχθεί σχετικός φάκελος με τις λύσεις που θα πρέπει να προωθήσει η δημοτική αρχή.
Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου είπε για την πρωτοβουλία αυτή:
«Έχουμε αποδείξει από την πρώτη κιόλας θητεία μας, ότι δε φοβόμαστε την ευθύνη και τη λογοδοσία και αφού μιλάμε για το νέο αυτό θεσμό, έχουμε αποδείξει εξίσου, ότι επιδιώκουμε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αναγκών όλων των χωριών μας. Ο θεσμός αυτός, θεωρώ ότι είναι ήδη «ορατός» τουλάχιστον στα μέλη των τοπικών μας συμβουλίων και πιστεύω ότι με την καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στο Δήμο, θα γίνει σύντομα αντιληπτός και στους δημότες».
Ο Αντιδήμαρχος Συντονισμού των Κοινοτήτων, τόνισε από τη μεριά του:
«Ανάλογα με τα θέματα που προκύπτουν, όπως συνέβη πρόσφατα με την έκτακτη κατάσταση της κακοκαιρίας στα μέσα του μήνα, είμαι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των τοπικών κοινοτήτων. Από εκεί και έπειτα, στόχος της δημοτικής αρχής με αυτό το νέο θεσμό, είναι να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή επικοινωνία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης του Δήμου με τις κοινότητές μας. Ο ρόλος μου είναι αυτός της απευθείας ουσιαστικά εκπροσώπησης των δημοτών, από όλα τα χωριά μας, στην εκτελεστική λειτουργία του Δήμου. Είμαι ο πρώτος αποδέκτης των αιτημάτων για να μπορώ να συμβάλλω στην καλύτερη δυνατή προώθηση λύσεων προς των αρμοδίους Αντιδημάρχους και φυσικά στο Δήμαρχο που εμπνεύστηκε αυτό το θεσμό και με τίμησε με την εμπιστοσύνη του. Με την καλή συνεργασία όλων μας, των συναδέλφων μου, των κατά περίπτωση αρμοδίων Αντιδημάρχων και των τοπικών συμβουλίων, φιλοδοξούμε να κάνουμε αυτήν την πρωτοβουλία να πετύχει προς όφελος όλων δημοτών μας».