Βραβείο πρότυπης επιχείρησης γαστρονομίας στον Συνεταιρισμό Παρακοίλων

Βραβείο πρότυπης επιχείρησης γαστρονομίας στον  Συνεταιρισμό Παρακοίλων

Μια σημαντική διάκριση από το Ανθολόγιο Ελληνικής γαστρονομίας έλαβε ο Συνεταιρισμός Γυναικών Παρακοίλων. Συγκεκριμένα η παγκόσμια  δράση Action in Greece που κάνει ένα οδοιπορικό γεύσεων στην Ελλάδα,  απένειμε διάκριση πρότυπης επιχείρησης γαστρονομίας στον Συνεταιρισμό Γυναικών που μετράει 25 χρόνια λειτουργίας.

Η Πρόεδρός του  Συνεταιρισμού κα. Μαρία Γιαβάση μιλώντας στον Αίολο τόνισε  ότι αυτό αποτελεί μια δικαίωση των πολύχρονων προσπαθειών . Η κα. Γιαβάση δίνει έμφαση στους πλούσιους οπωρώνες της περιοχής της Καλλονής  και τα εσπεριδοειδή που αποτελούν βάση για πολλά προϊόντα του Συνεταιρισμού.

Έντεκα γυναίκες του χωριού ξεκίνησαν από το 2011 με σεβασμό στην παράδοση δημιούργησαν τον Συνεταιρισμό Παρακοίλων .

Ο Συνεταιρισμός δραστηριοποιήθηκε στην παραγωγή γλυκών κουταλιού αναζητώντας παλιές ξεχασμένες γεύσεις (πορτοκάλι, νεράντζι, μανταρίνι, λεμόνι, περγαμόντο, συκαλάκι, κυδώνι, κολοκύθι, τσάγαλο, ντοματάκι, καρπούζι, ατζούρι, μελιτζανάκι, σταφύλι, ελιά, ρεβίθι, φασόλι, πατάτα, τριαντάφυλλο, δαμάσκηνο, σελινόριζα κ.ά.) μαρμελάδων και χειροποίητων ζυμαρικών (χειροποίητο κριθαράκι, χυλοπίτες ολικής άλεσης, χάχλες, τραχανά, ζυμαρικά με λαχανικά κ.ά.) σπιτικά λικέρ (ρόδι, πιπερόριζα, βύσσινο, λεμόνι, πορτοκάλι κ.ά.) ντομάτα λιαστή, λαδοτύρι σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φυσικό αλάτι Καλλονής, διάφορες πίτες και αρτοποιήματα.

Χαρακτηριστικό του τόπου μας και του Συνεταιρισμού είναι το νερατζάθ (ανθόνερο) απόσταγμα από τα νερατζόφυλλα του πορτοκαλεώνα, φάρμακο για τη δυσπεψία έλεγαν και λένε οι ντόπιοι, λοσιόν για το πρόσωπο και υπέροχο αρωματικό για τα γλυκά .

Τα προϊόντα του Συνεταιρισμού Γυναικών Παρακοίλων μπορείτε να τα βρείτε  σε πολλές γωνιές της Ελλάδας καθώς και στο κατάστημα του Συνεταιρισμού  στα Παράκοιλα, στο οποίο  απέχει 500 μέτρα από την εθνική οδό Καλλονής – Ερεσού.

To top