Ζώα συντροφιάς: Υποχρεωτική η λήψη DNA για ζώα που δεν έχουν στειρωθεί

Ζώα συντροφιάς: Υποχρεωτική η λήψη DNA για ζώα που δεν έχουν στειρωθεί

Υποχρεωτική θα είναι από τις 21 Ιανουαρίου 2024  σύμφωνα  με τον νόμο (παρ. 1α του άρθρου 9 του ν. 4830/2021)  η αποστολή δείγματος γενετικού υλικού (DNA) των ζώων συντροφιάς από τους ιδιοκτήτες τους, που δεν επιθυμούν να τα στειρώσουν. Για τη διαδικασία καταβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη ηλεκτρονικό παράβολο 150 ευρώ για το κάθε ζώο. Παράλληλα όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Μυτιλήνης συνεχίζεται το πρόγραμμα επιδότησης κόστους σήμανσης ζώων συντροφιάς.

Η συλλογή του δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (Ε.Φ.Α.Γ.Υ.Ζ.Σ.) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο λειτουργεί από τις 21 Δεκεμβρίου 2023, γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και είναι πιστοποιημένος χρήστης του ΕΜΖΣ.

Για τη διαδικασία καταβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου, μέσω του www.gsis.gr, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο, το οποίο παραδίδεται εκτυπωμένο στον κτηνίατρο, καθώς και έως 10 ευρώ για τα έξοδα λήψης και αποστολής του υλικού. Δεν καταβάλλεται παράβολο για τα σκυλιά που προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών).

Για τους ιδιοκτήτες που δεν προχωρήσουν σε μία από τις δύο παραπάνω ενέργειες (στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού) προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται εκ νέου μετά από τρεις μήνες εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

Το Εργαστήριο της Ακαδημίας Αθηνών θα συντηρεί σε βάση δεδομένων το γενετικό υλικό των αστείρωτων ζώων για τουλάχιστον 12 χρόνια, ώστε εάν εντοπιστούν εγκαταλελειμμένα, κακοποιημένα ή νεκρά ζώα, να ταυτοποιούνται οι κηδεμόνες τους και μέσω αυτών τα αρμόδια όργανα (ΕΛ.ΑΣ., δημοτική αστυνομία κ.λπ.) να οδηγούνται στους ιδιοκτήτες τους για τις προβλεπόμενες κατά περίπτωση ποινές.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, πως υποχρεωτική είναι και η ηλεκτρονική σήμανση (τσιπάρισμα) όλων των ζώων συντροφιάς και στους αμελείς ιδιοκτήτες επιβάλλεται πρόστιμο από την Ελληνική Αστυνομία.

«Τσιπάρισμα» από τον Δήμο Μυτιλήνης

Το πρόγραμμα επιδότησης του κόστους σήμανσης 1000 ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες), που είχε εξασφαλίσει ο Δήμος Μυτιλήνης σε συνεργασία με τη Zero Stray Pawject συνεχίζεται και το 2024 μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των 1000 ζώων. Απαιτείται μόνο μια μικρή συμμετοχή από τον ιδιοκτήτη, της τάξης των 5€ ανά ζώο.

Για την επιδοτούμενη ηλεκτρονική σήμανση του κατοικιδίου σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν από τους παρακάτω συνεργαζόμενους κτηνιάτρους:

Γανέλλης Φώτιος Κανάρη Κων/νου 4, Μυτιλήνη 22511  81098
Μπουχλής Νικόλαος Γήπεδο Μυτιλήνης 22510 22545
Παλαιολόγος Γεώργιος Ερεσσού 13, Μυτιλήνη 22510 28250
Πέρρου Μαρία Σκόπελος, Παππάδος 22510 84250
Πρότυπο Κτηνιατρείο Λέσβου Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη 22510 46488
Τουρβαλή Μυρσίνη Βουρνάζων 17, Μυτιλήνη 22510 28838

 

 

To top