Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαθητές του Προτύπου Λυκείου Μυτιλήνης

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαθητές του Προτύπου Λυκείου Μυτιλήνης

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Epas)», μαθητές της Β’ και Γ’ λυκείου του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης συμμετείχαν  σε σεμινάριο σχετικά με το Βραβείο Ζαχάρωφ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 13 Δεκεμβρίου 2023.

Το Βραβείο Ζαχάρωφ θεσμοθετήθηκε το 1988 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απονέμεται κάθε χρόνο σε αναγνώριση προσώπων ή οργανισμών για τη διά βίου αφοσίωσή τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Το 2023 το βραβείο για την Ελευθερία της Σκέψης κατέκτησαν η Jina Mahsa Amini και το Κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με γυναίκες – εκπροσώπους του κινήματος, καθώς και με άλλους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, να ενημερωθούν σχετικά με τον αγώνα τους για αξιοπρέπεια, ισότητα και ελευθερία και να υποβάλουν ερωτήματα στην αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου Heidi Hautala σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική σε συνάρτηση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία. Είχαν, επίσης, τη δυνατότητα να συνεργαστούν και να αλληλεπιδράσουν με μαθητές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

To top