Κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης Εξάρτησης

Κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης Εξάρτησης

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα Κέντρα Πρόληψης Εξάρτησης με ανακοίνωσή τους εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις διαφαινόμενες εξελίξεις στον χώρο των εξαρτήσεων, που αφορούν στην ίδρυση του οργανισμού-ομπρέλα ΕΟΠΑΕ, με νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση.

Όπως γράφουν, μεταξύ άλλων, «

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» με το οποίο ιδρύεται ο (Ε.Ο.Π.Α.Ε.) δεν περιλαμβάνει τα Κέντρα Πρόληψης ενώ στο άρθρο 46 στις «Καταργούμενες διατάξεις», για τα Κέντρα Πρόληψης, επιβεβαιώνεται το χειρότερο σενάριο. Συγκεκριμένα, καταργείται το άρθρο 61 του Νόμου 3459 (2006), το οποίο και διατηρήθηκε με το νόμο 4139 του 2013. Σε αυτόν περιγράφεται το υφιστάμενο καθεστώς στα Κέντρα Πρόληψης ως σήμερα, καθώς προβλέπεται η πάγια και τακτική χρηματοδότησή τους από το Κράτος, μέσω των δύο ονομασμένων πηγών (Υπουργείο Υγείας και Εσωτερικών). Προβλέπονται προγραμματικές συμβάσεις, οι οποίες ανανεώνονται καθώς και κάποιες ρήτρες που δυσκολεύουν το κλείσιμο των κέντρων πρόληψης.

Καταργείται επίσης το άρθρο 60, παράγραφος 4 , του νόμου 4139, σύμφωνα με το οποίο τα Κέντρα Πρόληψης ανήκουν στους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης.

Το νέο σχέδιο Νόμου αφήνει στο κενό τα Κέντρα Πρόληψης και αποσύρει βίαια από την κοινωνία το πιο ζωτικό Οργανισμό Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας»

Παρακαλούμε όπως παρευρεθείτε στην κοινή συνέντευξη τύπου που θα δοθεί την Τετάρτη 20/12/2023 στις 19:15 στα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης στη διεύθυνση: Ε. Βοστάνη»

To top