Συμπαράταξη για το Αρχοντικό Γεωργιάδη: Σπίτι Πολιτισμού αλλά πώς θα λειτουργήσει;

Συμπαράταξη για το Αρχοντικό Γεωργιάδη: Σπίτι Πολιτισμού αλλά πώς θα λειτουργήσει;

Τις επιφυλάξεις της για τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης του Αρχοντικού Γεωργιάδη μετά τις ανακοινώσεις της Περιφέρειας για την επισκευή και  αξιοποίησή του, εκφράζει η περιφερειακή παράταξη «Συμπαράταξη» σε ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Σπίτι του Πολιτισμού θα γίνει το Αρχοντικό Γεωργιάδη στη Μυτιλήνη με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ) ύψους δύο εκατομμυρίων Ευρώ , ανακοίνωσε πασιχαρής στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 29/11/2023 ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης.
Είχε προηγηθεί ανάλογη ενημέρωση της Οικονομικής Επιτροπής δυο μέρες νωρίτερα.

Καλό και ευοίωνο το νέο ακόμα και για τη Λέσβο με τα πολλά της κέντρα πολιτισμού.
Αλλά για να είναι παραγωγική και να προχωρήσει με στέρεα βήματα μία τέτοια δομή πρέπει να είναι ενταγμένη σε ένα ευρύτερο και οραματικό σχέδιο για τον Πολιτισμό που δυστυχώς δεν υπάρχει.

Πρέπει επίσης να διαθέτει σωστό οργανισμό λειτουργίας, να στηρίζεται σε διασφαλισμένους πόρους, βάσει αξιόπιστης και προοπτικής μελέτης βιωσιμότητας και να είναι ενταγμένη σε ανάλογα τοπικά και υπερτοπικά δίκτυα.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία κατάλληλου και δυναμικού νομικού προσώπου- Φορέα Διαχείρισης για τον Πολιτισμό σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, τους πολιτιστικούς φορείς και ενδεχόμενα με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που θα περιλαμβάνει, θα κεφαλαιοποιεί, θα διαχειρίζεται, θα στηρίζει οικονομικά και θεσμικά και θα αξιοποιεί διαχρονικά, γόνιμα και συντονισμένα, το πολιτιστικό απόθεμα όλων ανεξαίρετα των νησιών του Βορείου Αιγαίου .

Η αναγκαιότητα αυτή είναι ακόμη περισσότερο προφανής αφού η Διεύθυνση Πολιτισμού στη Περιφέρεια λειτουργεί με μετακλητό υπάλληλο. Θα μπορούσε να αντιτάξει κάποιος ότι καλώς δεν έγινε το νομικό πρόσωπο αφού η Κυβέρνηση τα καταργεί. Σ’αυτό το σημείο αναδεικνύεται η καταστροφική συμπόρευση των αυτοδιοικήσεων με τη Κυβέρνηση, συμφωνώντας ουσιαστικά ότι δεν απαιτείται δημόσια οργανωμένη παρέμβαση από την αυτοδιοίκηση στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, στις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε δυσκολία και ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση οφείλει να περιοριστεί στο ρόλο της κρατικής νομαρχίας με τη χρηματοδότηση και την επίβλεψη έργων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου αποδεχόμενη ουσιαστικά αυτόν τον ρόλο, αντί να στηρίζει τη λειτουργία αυτών των δομών, όπου υπάρχουν και στη δημιουργία νέων, επιλέγει να χρηματοδοτεί από τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει, κατά σύστημα και ως μη όφειλε, υπηρεσίες και οργανισμούς του στενού πυρήνα κράτους ακόμη και για βασικές λειτουργικές δαπάνες που η Κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να χορηγήσει.

Θλιβερή συνέπεια όλων αυτών είναι ότι το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Σάμου, το μοναδικό στο νησί, να παραμένει πλήρως ανενεργό αν και πριν ένα χρόνο ο κ. Μουτζούρης το εγκαινίασε εν χορδαίς και οργάνοις. Πρόκειται για ένα Πολιτιστικό Κέντρο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που στοίχισε περί τα οχτώ εκατομμύρια Ευρώ και που παρόμοιο του σε μηχανολογικό εξοπλισμό, μεγαλοπρέπεια, διαρρύθμιση και μέγεθος δεν υπάρχει σ’ ολόκληρο το Αιγαίο.

Κι όμως παραμένει ακόμα κλειστό με το μέλλον του προκλητικά αβέβαιο, ελλείψει οργανισμού λειτουργίας, προσωπικού και διασφαλισμένων πόρων. Μήπως για να αναδειχθεί ως μόνη εφικτή λύση η παραχώρηση του σε κάποιο ιδιωτικό ίδρυμα;

Συνήθως όταν η πολιτική και διοικητική αβελτηρία γίνονται ύβρεις το επόμενο βήμα είναι η νέμεση..

Αλλά σε χαλεπούς καιρούς που τέτοιες πολυτέλειες…
Παχιά λόγια για «Μaison de la culture» κύριοι της Περιφερειακής Αρχής αλλά με σχέδιο και με εχέγγυα λειτουργίας.
Όλα τα άλλα είναι μοιραία άλματα στο κενό και ανούσια έως φθηνή προσφορά στον τόπο και τους ανθρώπους του.… .

Για τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Γ.Αργυρούδη, Μ.Νικολάρα, Μ.Κάρλας, Γ.Σπιλάνης

 

 

To top