Μέτρα στήριξης ζητούν οι κτηνοτρόφοι του Μανταμάδου λόγω του καταρροϊκού πυρετού

Μέτρα στήριξης ζητούν οι κτηνοτρόφοι του Μανταμάδου λόγω του καταρροϊκού πυρετού

Μέτρα στήριξης  των κτηνοτρόφων του Μανταμάδου που πλήττονται λόγω των μέτρων για τον καταρροϊκό πυρετό ζητά σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, του βουλευτές και τους φορείς της Λέσβου Αγροτικός – Αλιευτικός Σύλλογος Μανταμάδου.

Αναλυτικά σχετική επιστολή αναφέρει τα εξής:

Μετά από πρόσκληση του Αγροτικού Συλλόγου μαζευτήκαμε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στον Μανταμάδο κτηνοτρόφοι και εκπρόσωποι από τα γύρο χωριά μαζί με τον προϊστάμενο της κτηνιατρικής υπηρεσίας που είχε προσκαλεστεί για ενημέρωση των κτηνοτρόφων και λήψη μέτρων κατά του καταρροϊκού πυρετού.
Τον τελευταίο μήνα και ενώ οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας έχουν κάνει πάρα πολλά έξοδα περιμένοντας να γεννήσουν τα πρόβατα και να ξεκινήσει η περίοδος της γαλακτοπαραγωγής, χτύπησε ο καταρροϊκός πυρετός με ανυπολόγιστη ζημιά. Αποτέλεσμα, να έχουμε αποβολές, θανάτους ζώων και μείωση παραγωγής γάλακτος αφού κάποια ζώα στερεύουν εντελώς. Για να σωθεί ένα πρόβατο με φροντίδα και φάρμακα υπολογίζεται ότι κοστίζει 20 με 25 ευρώ ανά κεφαλή. Μας προβληματίζει το γεγονός ότι ενώ είναι γνωστό και πάει να εξελιχθεί σε μία πολύ
ζημιογόνα χρονιά για τους κτηνοτρόφους δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο στήριξης.
Αφού ενημερωθήκαμε από τον προϊστάμενο καταλήξαμε στα εξής
αιτήματα:
1. Άμεση αποζημίωση των απωλειών και πλήρη αποζημίωση για την πραγματική ζημιά και την απώλεια του εισοδήματος. 25-11-2023
2. Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα και επιδοτήσεις για το χρονικό μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού.
3. Δωρεάν φάρμακα και απολυμαντικά σε κάθε κτηνοτρόφο, επιδότηση του κόστους των φαρμάκων.
4. Οι παθόντες κτηνοτρόφοι να απαλλαγούν από ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, φόρο εισοδήματος, να παγώσουν τα δάνεια.
5. Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.
6. Στελέχωση την κτηνιατρικής υπηρεσίας και των κτηνιατρείων για γρήγορο αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στους κτηνοτρόφους. ΟΧΙ στον θεσμό του Κτηνιάτρου εκτροφής.
7. Να λειτουργήσει στο νησί δημόσιος αποτεφρωτήρα

To top