Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: «Αυτονόητα δεν τίθεται θέμα μεταφοράς αιτούντων άσυλο στα νησιά και τον Έβρο»

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: «Αυτονόητα δεν τίθεται θέμα μεταφοράς αιτούντων άσυλο στα νησιά και τον Έβρο»

Με αφορμή την κριτική από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά από δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών” όπου υποστηρίζεται ότι με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα μεταφέρονται στα νησιά και τον Έβρο όσοι αιτούντες άσυλο φθάνουν στη χώρα, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι: «Αυτονόητα δεν τίθεται θέμα μεταφοράς αιτούντων άσυλο για παραμονή σε δομές στα συνοριακά σημεία, ήτοι στα νησιά και τον Έβρο»

Αναλυτικά το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει τα εξής:

«Με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, διευκρινίζονται θέματα εφαρμογής του άρθρου 39, παρ. 1 του ν. 4336/2019 & άρθρου 46 Ν. 4636/19. Επισημαίνεται ότι θέματα καταγραφής αιτημάτων ασύλου καθορίζονται αποκλειστικά από την κείμενη νομοθεσία της χώρας μας.

Βάσει της εγκυκλίου, εξασφαλίζεται ότι παράνομα εισελθόντες που εμφανίζονται σε γραφεία Ασύλου δεν υποβάλλουν αίτημα και άμεσα αποχωρούν, αλλά αντίθετα οδηγούνται σε κατάλληλες δομές ώστε να υπάρξουν οι προβλεπόμενοι, από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, έλεγχοι και να ολοκληρωθεί η απαραίτητη καταγραφή.

Στόχος είναι να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα λαθροδιακινητών που βοηθούν πολίτες τρίτων χωρών να αποφύγουν τον έλεγχο και την καταγραφή στα σύνορα. Η ορθή εφαρμογή του Νόμου συμβάλει στην ασφάλεια των πολιτών και της χώρας και στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Ως προς τους παράνομα εισελθόντες στα συνοριακά σημεία ελέγχου (Φυλάκιο & νησιά Αιγαίου), η διαδικασία δεν μεταβάλλεται.

Αυτονόητα δεν τίθεται θέμα μεταφοράς αιτούντων άσυλο για παραμονή σε δομές στα συνοριακά σημεία, ήτοι στα νησιά και τον Έβρο.

Αντίθετα, ως προς τα νησιά, η παρούσα Κυβέρνηση έχει επιτύχει την γενναία αποσυμφόρηση τους. Συγκεκριμένα, ενώ τον Ιούλιο του 2019 βρίσκονταν 17.057 Πολίτες Τρίτων Χωρών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ήτοι το 20% του συνόλου των ΠτΧ στη χώρα, σήμερα φιλοξενούνται σε αυτά 3.851 (10% του συνόλου της χώρας). Ως προς το ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου, σήμερα παραμένουν για καταγραφή συνολικά 246 αιτούντες άσυλο».

To top