Γιάννης Μπουρνούς:«Χορός εκατοντάδων εκατομμυρίων πίσω από την εμμονή Μηταράκη για το ΚΥΤ στη Βάστρια»

Γιάννης Μπουρνούς:«Χορός εκατοντάδων εκατομμυρίων πίσω από την εμμονή Μηταράκη για το ΚΥΤ στη Βάστρια»

Κριτική στον Υπουργό Μετανάστευσης Νότη  Μηταράκη άσκησε τη Δευτέρα το απόγευμα τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Τάξης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής όπου  συμμετείχε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ , Γιάννης Μπουρνούς, όπου παρουσιάσθηκε η σύμβαση  για την κατασκευή των νέων δομών διαμονής αιτούντων άσυλο στη Λέσβο και τη Χίο, συνολικής χωρητικότητας 5000 και 1800 ατόμων αντίστοιχα.

Ο Γ. Μπουρνούς έκανε λόγο για  «λογιστικές αλχημείες» του κυρίου Μηταράκη τονίζοντας ότι «….ενώ ο Υπουργός προσδιόρισε το κόστος του νέου ΚΥΤ της Λέσβου στα 87,5 εκατομμύρια ευρώ (!), στη συνέχεια ανέφερε ότι το κόστος κατασκευής όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων (έκτασης 41.000 τετραγωνικών μέτρων) θα φτάσει τα 33,9 εκατομμύρια ευρώ (827,47 ευρώ / τ.μ). «Και εύλογα αναρωτιόμαστε πώς από τα 33,9 εκατομμύρια που θα κοστίσουν όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις, το τελικό κόστος κατασκευής του ΚΥΤ απογειώνεται στα 87,5 εκατομμύρια! Αυτό μάλλον θα μπορεί να μας το απαντήσει ο…εθνικός εργολάβος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ανέλαβε το έργο».
Στη συνέχεια, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  στάθηκε στον υψηλό αριθμό διαμενόντων που προβλέπεται για τη Λέσβο. Τόνισε πως οι προδιαγραφές χωρητικότητας ουδέποτε τηρούνται όταν υπάρχουν αυξημένες προσφυγικές ροές και κυβερνήσεις όπως της ΝΔ, που δεν αντέχουν πολιτικά να κάνουν αποσυμφόρηση προς την ενδοχώρα, όπως συνέβη το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, όταν οι διαμένοντες στη Μόρια αυξήθηκαν από τους 5678 που παραδόθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε 21.000. Πόσο μάλλον, όταν η σημερινή κυβέρνηση, που είναι φιλική προς τις ξενοφοβικές κυβερνήσεις της Κεντρικής Ευρώπης, δεν διεκδικεί άμεση και συστηματική μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Γιάννης Μπουρνούς επισήμανε ότι οι συνθήκες απομόνωσης σε συνδυασμό με τον υψηλό αριθμό που προβλέπεται για τη Λέσβο, θα οδηγήσουν σε εκρηκτικές καταστάσεις ιδίως μεταξύ των ατόμων που θα υφίστανται τη μακρά διοικητική τους κράτηση ακόμα και 36 μηνών, που νομοθέτησε η σημερινή κυβέρνηση.
Επιπλέον, ο Γ. Μπουρνούς  έκανε λόγο για « πακτωλό εκατοντάδων εκατομμυρίων που εδώ και 2,5 χρόνια μοιράζει η κυβέρνηση και ο κ. Μηταράκης σε φιλικούς εργολάβους, όπως η ΓΕΚ-Τέρνα ή σε νεοσυσταθείσες εταιρίες που αναλαμβάνουν προσχηματικά έργα:
– 153 εκατομμύρια για νέα ΚΥΤ σε Λέσβο, Χίο.
– 120 εκατομμύρια για νέα ΚΥΤ σε Σάμο, Λέρο, Κω.
– 456 εκατομμύρια για 4 χρόνια για παροχή υπηρεσιών διαχείρισης εγκαταστάσεων.
– 6 εκατομμύρια στην εταιρία Planet ΑΕ για παροχή συμβουλών.
– 75.000 ευρώ τον μήνα για φύλαξη 3 περιφερειακών γραφείων ασύλου, όταν επί υπουργίας Γιάννη Μουζάλα το κόστος ήταν 8.000 ευρώ.
– 60.000 ευρώ απευθείας ανάθεση για καμπάνια ενημέρωσης στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν. Σε εταιρία που συστάθηκε ταυτόχρονα με το υπουργείο του κ. Μηταράκη.
– 4000 άτομα-φαντάσματα εμφανίζονταν να σιτίζονται κανονικά στη Μόρια πριν καεί το ΚΥΤ και να εξοφλούνται τα γεύματα και διά μαγείας «εξαφανίστηκαν» μόλις κάηκε η Μόρια και έγινε καταμέτρηση στο νέο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ».
Σχολίασε ακόμη το γεγονός πως κανένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν πήρε το λόγο στην Επιτροπή, για να υπερασπιστεί την κατασκευή των νέων δομών που μετατρέπουν τη Λέσβο και τις άλλες ακριτικές περιοχές της χώρας σε στρατόπεδα προσφύγων για λογαριασμό άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Απευθυνόμενος στον κ. Μηταράκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην «υποκριτική στάση του κ. Αθανασίου στη σύσκεψη που συγκάλεσε πριν λίγες μέρες στη Μυτιλήνη η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο ΚΥΤ Βάστριας, που, τη στιγμή που έχουν πέσει οι υπογραφές για το νέο ΚΥΤ, εκείνος μιλούσε για «περιθώριο διαβούλευσης και διαλόγου» με τον υπουργό.
Το όποιο περιθώριο εμπιστοσύνης και διαλόγου δεν εξαντλήθηκε με τις μονομερείς αποφάσεις και ενέργειες του κ. Μηταράκη, ούτε με το θεσμικό πραξικόπημα της φιλοκυβερνητικής Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης, που για να κερδίσει την ψηφοφορία υπέρ του νέου ΚΥΤ, δεν επέτρεψε στους Προέδρους των άμεσα ενδιαφερόμενων Κοινοτήτων να ψηφίσουν, όπως ορίζει ο Νόμος. “Τελείωσε τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ έστειλε 14 διμοιρίες ΜΑΤ στη Λέσβο για να μας καταστείλουν και να μας αποκαλέσουν «Τουρκόσπορους», προτού αποσυρθούν άρον άρον ηττημένοι μέσα σε 48 ώρες”, τόνισε κλείνοντας ο Γιάννης Μπουρνούς.

To top