Ολοκληρώθηκε το βιωματικό εργαστήριο ξερολιθιάς από την Κοιν. Σ.Επ Ηφαίστειο Ανεμώτιας

Ολοκληρώθηκε το βιωματικό εργαστήριο ξερολιθιάς από την Κοιν. Σ.Επ Ηφαίστειο Ανεμώτιας

Ολοκληρώθηκε στην Ανεμώτια της Λέσβου το τριήμερο βιωματικό εργαστήριο ξερολιθιάς, το οποίο διοργάνωσε η Κοιν.Σ.Επ “Ηφαίστειο Ανεμώτιας”. Το εργαστήριο περιλάμβανε θεωρητικές εισηγήσεις και πρακτική άσκηση στην κατασκευή νέας και επισκευή υφιστάμενης αναβαθμίδας με τη μέθοδο της ξερολιθιάς, στο πεδίο, και διαδραστικές διαλέξεις αναφορικά με την ιστορική, την οικολογική, την οικονομική και πολιτιστική αξία της ξερολιθιάς.

 

Το εργαστήριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», στο πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» και το μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες». Υπεύθυνος υλοποίησης του έργου είναι η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου «ΔΡΥΣ» και τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» και με τη συμβολή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Οι θεωρητικές εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από τη Θεοδώρα Πετανίδου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πρόγραμμα LIFE TERRACESCAPE, τον Γεράσιμο Παυλογεωργάτο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Εργαστήριο Διαχείρισης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς (Cultural Heritage Management Laboratory – CHMLab) του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, την Ιωάννα Βαλλίνα, Αρχιτέκτονα – πολιτικό μηχανικό ΕΜΠ και τον Χρήστο Χατζηλία, φιλόλογο και συγγραφέα του βιβλίου «Οι πετράδες της Λέσβου». Στο πεδίο, ο Marjio Hysa ήταν ο βασικός τεχνίτης της πέτρας που μοιράστηκε τις γνώσεις του με τους συμμετέχοντες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
https://ifestio-anemotias.com.

 

 

To top